Френската компания Areva ("Арева") планира да инвестира 750 млн. долара в разработването на уранова мина в Намабия, която ще се превърне в най-голямата в света, предаде АФП.

Министерството на добивната промишленост на Намибия даде лиценз за разработването на мината, която се намира на 300 км западно от столицата на страната Уиндхук, каза мениджърът на UraMin, местното подразделение на Areva, Айеин Макферсън. Изпълнението на проекта ще започне веднага, допълни той.

Първото количество руда ще бъде добито в края на 2009 година, като на ден от мината ще се добиват по 100000 тона уранова руда, а от тях ще се извличат между 6 и 8 млн. паунда (1 паунд = 453,59 грама)уран годишно. Мината ще е най-голямата в света, като в нея ще работят 800 души. Животът на мината ще е около девет години.

Areva купи UraMin през септември за 1,9 млрд. долара като част от договора на стойност 12 млрд. долара с китайската компания China Guangdong Nuclear Power Corporation („Чайна Гуангдонг Нюклиър Пауър Корпорейшън”).