Демографска импресия
Демографска импресия / снимка: DarikNews

Повече бебета ли да се раждат или по-малко? Кое е по-страшно: да изчезнат нации или планетата да се пренасели до пълна непоносимост и окончателно унищожение? И кой да ражда повече деца: умните, красивите, смелите или работливите? Ще накара ли някой китайците и индийците да спрат да имат малки, а да започнат да се плодят блондинките? Или други, ако не полезни, то поне приятни популации? Не е ли редно, след като човек така усърдно селектира животните си, да се опита да селектира и себе си? Воден от подобни мисли, свалих острия си взор от глобалните хоризонти и го снизходих към нашата татковина… („Татковина” има ли нещо общо с „бащиния”? Не знам.). И, снизхождайки го, се запитах какво ли ще се случи след 50 години, ако днес проведем следните мерки:

От една страна:

1. Който има доходи под 350 лв. на човек на месец;

2. Който има неиздължени данъци;

3. Който не се осигурява здравно и пенсионно;

4. Не на последно място, който има трайно антисоциално поведение,

… да бъде поощряван и подпомаган в детеродните си намерения, както следва:

1. Да получава помощи само за първо дете;

2. За всяко следващо дете да не получава абсолютно нищо, но ако го изостави в дом, да получи данъчни утежнения, с които да подпомага обществото при отглеждането на изоставеното дете. Ако не е в състояние да поеме тази допълнителна тежест финансово, да я поеме с труд. Ако пък захвърли или продаде детето си, да носи тежка наказателна отговорност.

3. Еднократната помощ за първото дете да бъде парична и голяма, да речем 5000 лв., с които семейството да реши които свои проблеми си иска.

4. Докато детето тръгне на училище, да получава ежемесечна помощ, но не парична, а под формата на специфична храна, специфични медикаменти и хранителни добавки и дрехи.

5. Докато детето завърши задължителното си образование, да получава помощ под формата на учебни помагала, книги и достъп до Интернет.

6. Детето да има облекчени условия за получаване на стипендия при следващи степени на образование, при положение, че отговаря на определени условия за успех.

От друга страна:

1. Който има надежден трудов договор и добра професионална история (включително и успешно завършено образование);

2. Който е безупречен по отношение на своите данъци и осигуровки;

3. Който няма противообществени прояви;

… да бъде подпомаган и поощряван, както следва:

1. За първо дете – 5000 лв.

2. За второ дете – 10 000 лв.

3. За трето дете – 15 000 лв.

4. За четвърто дете – нищо.

5. До пълнолетието на всяко от децата – по 20% месечно от стойността на трудовия договор на родителя с по-голяма заплата.

И нека държавата не се прави, че няма пари за това. Пари винаги и всякога трябва да има, и то в големи количества, за създаване и формиране на честни и достойни българи, за образование, за наука и за здравеопазване, защото неквалифицираните и нетрудоспособните излизат прекалено скъпо на обществото.

Запитах се какво ли ще се случи след 50 години, ако въведем тези мерки сега, но все още не съм стигал до правдоподобна хипотеза.

Авторът е блогър в Log.bgSulla.log.bg