В България се влиза твърде лесно в болница, твърди професор
В България се влиза твърде лесно в болница, твърди професор / снимка: sxc.hu

Намаляването на администрацията в болниците ще освободи повече пари за болните, включително за профилактични изследвания, каза проф. Румен Пандев от университетската болница „Царица Йоана - ИСУЛ” в София, който е председател на организационния комитет на шестата работна среща на Европейската асоциация на ендокринните хирурзи, която започна край Варна.

Форумът се провежда за пръв път в Източна Европа и в него участват повече от 120 специалисти от над 90 университетски центъра в Европа, Южна Корея, Япония.

Като проблем за системата проф. Пандев посочи и това, че в България се влиза твърде лесно в болница. По думите му не всяко заболяване изисква такава стъпка, но се пристъпва към хоспитализация, тъй като лечебните заведения вземат пари за приет, а не за излекуван пациент. Много от болниците са се превърнали в предприятия за здравни услуги, посочи Пандев.

На настоящата среща на Европейската асоциация ще бъдат разгледани нови препоръки за лечение на пациенти с ендокринни заболявания, които са разпространени от Оксфорд, посочи Пандев.

По думите му идеята е лечението на болните с рак на щитовидната жлеза вече да не бъде толкова агресивно дори при тумори над 2 см. В голяма част от случаите този тип рак е лечим и не е нужно да се прилага радикален подход, обясни лекарят. Според него намаляването на агресията при лечението ще помогне и за снижаване на страха у пациентите.

Страдащите от този тип заболявания се увеличават непрекъснато, но това е и до грамотността на населението, каза още Пандев. Той посочи, че битката с рака на щитовидната жлеза може да бъде спечелена с инвестиции и с профилактика.

Пандев уточни, че личните лекари трябва да имат възможност да пращат пациентите си за изследвания, но това няма как да стане, докато в системата се дават пари за издръжка на администрация, а не за болните.

Източник: БТА