Борисов: Ще подкрепим референдум с формулировката на БСП
Борисов: Ще подкрепим референдум с формулировката на БСП / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бойко Борисов за въпроса за референдума
57512
Бойко Борисов за въпроса за референдума
Искра Фидосова за инициативата за финансиране на провеждането на референдума
  • Бойко Борисов за въпроса за референдума
  • Искра Фидосова за инициативата за финансиране на провеждането на референдума

ГЕРБ ще подкрепи провеждането на референдум за АЕЦ Белене с формулировката на въпроса, зададена от БСП, с ясното съзнание, че тя е противоконституционна, обяви премиерът Бойко Борисов след консултации с президента Росен Плевнелиев. Борисов допълни, че ГЕРБ избират по-малката злина, защото в противен случай, от БСП ще ги обвинят, че не искат допитване до народа и ще наговорят отново "куп лъжи".

„Начинът, по който е зададен въпросът, е противоконституционен. Става въпрос за изграждане на атомната централа „Белене". Безспорно е, че той манипулативно е зададен и манипулативно са събрани подписите, защото от толкова много места имаше информация, че са питали дали искате по-скъп или по-евтин ток. Всеки нормален човек ще напише, че по-евтин предпочита. Но тъй като ние сме за референдум като форма народът да каже своята дума с ясното съзнание, че подкрепяме противоконституционен текст, ще гласуваме да се проведе референдум и то в най-кратко време", каза премиерът.

Той допълни, че е съгласен с всички „добавки", които БСП предлага към въпроса, а тя е дали втората атомна централа да бъде градена с държавно участие. „Макар че дори и това е толкова обтекаемо и манипулативно, че отново прозират корпоративните интереси на БСП. Капанът е много сериозен към нас, защото аз трябва да накарам депутатите, юристите на ГЕРБ да подкрепят в парламента противоконституционен текст", каза Борисов.

Депутатите на ГЕРБ ще подкрепят референдума с какъвто текст дадат БСП, каза Борисов и поясни: „Ако не го направим, утре БСП ще кажат със своята наглост, че ние сме против референдум, че ние не искаме да чуем гласа на народа. Затова от двете злини избираме и партията е решила и нашите депутати ще подкрепят референдума, за да не им дадем възможност да изговорят отново куп лъжи".

Бойко Борисов определи юристите на БСП като "слаби и без необходимия квалитет", затова след време може Конституционният съд да отмени референдума.

Чуйте цялото изказване на премиера:

Борисов Ще подкрепим референдум с формулировката на БСП
netinfo
От своя страна депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова обясни, че е невъзможно да се изпълни идеята на БСП резултатите от референдума да се считат за валидни на базата на гласувалите в него, защото процедурата вече е започнала. Така - за да е валиден референдумът, в него трябвада участват над 4 млн. души, колкото на последните парламентарни избори.

В същото време ГЕРБ ще инициира плащането на референдума от политическите сили. „Ще предложим законодателна инициатива следващата седмица за заплащане на този референдум пропорционално на всяка една от политическите сили в парламента. Всеки един от нас от държавната субсидия да заплати своя дял за провеждане на референдума. Така е честно спрямо всички български граждани, спрямо учители, лекари, пенсионери, деца и така нататък", каза Фидосова.

Референдумът трябва да се проведе в края на януари или през февруари.