Кадиев даде гръб на София прайд
Кадиев даде гръб на София прайд / Sofia Photo Agency, архив
Кадиев даде гръб на "София прайд"
42040
Кадиев даде гръб на "София прайд"
  • Кадиев даде гръб на "София прайд"

Столичната община да е съорганизатор на гей парада „София прайд" на 18-и юни. Това поиска общинският съветник от БСП и кандидат за кмет на София Георги Кадиев пред Общинската комисия по ред и сигурност. На заседанието й обаче предложението му не беше прието.

Организаторите не искат от общината финансова подкрепа, освен да бъдат освободени от такса за ползване на зелени площи. Според тях в Амстердам общината финансира с 1 млн. евро такива шествия, така Георги Кадиев мотивира предложението си пред комисията.

„Желанието им е това шествие да бъде израз на тяхното право да покажат, че са едни съвсем нормални хора. За съжаление ситуацията в България е такава, че точният маршрут на шествието се крие до последния момент поради практиката от предишни години да има нападение, силна агресивност върху тях. Аз считам, че София като град, който трябва да покаже толерантност във всички посоки, по никакъв начин не приемам това шествие като маркетинг и реклама на различната сексуална ориентация", каза още общинският съветник от БСП.

Шествието „София прайд" се организира няколко поредни години, като е насочено към хора, с различна сексуална ориентация, добави Кадиев.

Председателят на комисията по ред и сигурност Ангел Джамбазки изрази личното си несъгласие с цялостното провеждане на парада и не подкрепи предложението на Кадиев.

„Липсва ми правното основание за такъв доклад. Съответните органи ще вземат мерки, така че той да протече без нарушаване на обществения ред. Правата на хората, които искат да направят такова шествие, няма да бъдат нарушени от липсата на такова решение на общинския съвет", добави Джамбазки.

Представители на организаторите, които присъстваха на заседанието, благодариха, че искането им е било чуто, макар и неподкрепено.