ВМРО алармира за демографския срив в България
ВМРО алармира за демографския срив в България / снимка: www.sxc.hu
ВМРО алармира за демографския срив в България
39010
ВМРО алармира за демографския срив в България
  • ВМРО алармира за демографския срив в България

Само в 11 общини, от общо 262 в страната, се отчита нарастване на българското население, твърдят от Българско национално движение ВМРО. Тази тема е в основата на новата книга на воеводите, наречена "Третата национална катастрофа", посветена на демографския срив в България. От движението заявиха, че населението в България има 107 различни вероизповедания.

Книгата представя данни за промяната на етническата картина на населението у нас във всяка една община, като от движението заявиха, че данните се позовават на официалния информационен масив на националната статистика от предишните две преброявания на населението.

"Причината да направя книгата е, че демографската катастрофа е невидима. Тенденцията е ясна и тя беше достатъчно добре обяснена - ние изчезваме. И ако го осъзнаем сега, може да имаме шанс този проблем да бъде решен. И проблемът с демографската катастрофа е заченат още по времето на колективизацията на селското стопанско през 50-те години на 20-и век. Тоест той започва още от времето на комунизма, но намира своя апогей сега. От 2007-а година при новородените българчетата вече са по-малко от 50 % от общия брой. Ние вече сме малцинство. Можеше ли преди двадесет години някой да предположи, че в България ще има райони, в които няма да те вземат на работа, ако си българин. Сега си помислете какво ще стане след 20 години. Ако нашите държавници и управляващи, доколкото има държавници в България, не признаят, че има проблем и не започнат да го решават, след десет години той вече ще бъде нерешим", коментира заместник-председателят на движението и автор на книгата Костадин Костадинов.

Едно от предложенията, които от ВМРО са отправили към властта, е да се спре бизнесът с раждането на деца за социални помощи. По думите на Костадинов, в България законодателството дава право на всяка самотна майка, след раждането на петото си дете, да получава по 450 лева месечно, без да работи.