Тракийското дружество отбелязва 89 години от създаването си
Тракийското дружество отбелязва 89 години от създаването си / Дарик Русе

Тракийско дружество „Тракия” – град Русе чества 89 години от основаването си. Празникът ще бъде отбелязан с тържествен концерт в аулата на СОУ „Възраждане”. Участват мажоретен състав „Евроталант”, вокална група „Тракия” и детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница”. На тържеството са  поканени консулът на Руската федерация в Русе, областният управител, кметът на Община Русе, Митрополит Неофит, представители на ВМРО и СОСЗР.

Дружеството е основано през 1921 година, като е наброявало 32 семейства. Заселват се тракийци от Булгаркьой, Тарфа, Карачкьой, Чобанкьой, Лозенград и др. Русенската Община организира комитет, който да движи въпросите по настаняването и осигуряването на поминъка им. Настаняват ги в покрайнините на града – Жабешкото, Тракцията, по бул. Липник, Придунавски булевард. Като индустриален център Русе дава поминък на голяма част от тях в гумената фабрика, Симовата мелница, мебелната фабрика, шапкарската индустрия.

Тракийци се препитават и като моряци, рибари, шивачи, керемидчии, фурнаджии, монтьори, строители, кръчмари, гостилничари. Многоликият град Русе им дава възможност да бъдат такива каквито са, да живеят според своите обичаи и традиции, да ги демонстрират и създават свои общности.