В понеделник ще е ясно с колко ще скочи осигурителната вноска
В понеделник ще е ясно с колко ще скочи осигурителната вноска / снимка: Sofia Photo Agency
Тотю Младенов: Трябва да се санкционира укриването на осигуровки
33432
Тотю Младенов: Трябва да се санкционира укриването на осигуровки
  • Тотю Младенов: Трябва да се санкционира укриването на осигуровки

Увеличението на осигурителната вноска ще доведе до повече приходи в осигурителната система, увери в предаването „Седмицата" на Дарик социалният министър Тотю Младенов. Дали ще е с процент и половина, с два или три процента - изчисленията в момента се правят от Министерството на финансите и от Националния осигурителен институт, яснота за размера на вноската ще има в понеделник, каза още министър Младенов:

„Тези мерки, които се предприемат в момента, ще доведат до по-голяма събираемост от осигурителни вноски, ще доведат до по-голяма заетост, до по-високи доходи. Социално осигурителната система ще бъде стабилна. Това ще даде възможност тогава да се правят тези политики, които ще доведат до по-ниски социалноосигурителни вноски. В момента това не е възможно. Няма как да стане. Такава е ситуацията в икономиката. Такава е ситуацията в заетостта, в доходите на хората и в събираемостта от осигурителни вноски. Следобед и утре, и в понеделник най-късно ние ще имаме вече съответния размер - дали ще бъде 1,5-2-3 процента, ще покажат сметките. Не можем да минем, когато искаме да реформираме системата, без да я заздравим както на входа, така и на изхода".

Социалният министър отново призова представителите на бизнеса да сигнализират за фирми, които укриват осигуровки и данъци, в които има лоши условия на труд. На тези фирми ще бъдат извършени пълни проверки от Инспекцията по труда и НОИ, каза още Тотю Младенов:

„Защото явно надделяват в бизнеса тези, които са неизрядни и страдат изрядните. Аз ще дам един друг пример - вече седми месец нивото на безработица от февруари -10,26 процента до края на септември - 9,03 процента, 45 000 безработни по-малко. В същото време в национални осигурителен институт отчитат 100 000 осигурени лица по-малко. Какво означава това? Вярно е - част от хората отидоха да работят в чужбина. Една друга голяма част отидоха в сивата икономика. Ето го нарушаването на договора - когато държавата прави едни стъпки за това бизнесът да стане по-конкурентноспособен, да има повече работни места и да има по-голяма събираемост и когато това не се случва, се търсят други мерки, за да се компенсира това явление. Борба на всички фронтове със сивата икономика. През всичкото това време за съм имал срещи с много браншови структури на работодатели и винаги съм им казвал: „колеги, давайте ми списъци на фирми, които смятате, че са от вашия бранш и работят в сивата икономика. Не плащат на хората заплати, осигуровки, данъци, не инвестират в подобряване условията на труд, тоест правят дъмпинг на вас, които сте изрядните платци в държавата и в социално осигурителните фондове. Аз не мога да разбера те защо не ми дават тези списъци, за да може да налагаме санкции на работодатели за всеки конкретен случай".

Тотю Младенов се обяви и за това, че трябва да се санкционира укриването на осигурителните вноски, а не неплащането им. По думите му за тази мярка има консенсус както между от работодатели и синдикати, така и от правителството.

Цялото интервю с министър Тотю Младенов четете ТУК.