Първият учебен звънец удари за над 60 000 първолаци
Първият учебен звънец удари за над 60 000 първолаци / снимки: Sofia Photo Agency
Първият учебен звънец удари за над 60 000 първолаци
32596
Първият учебен звънец удари за над 60 000 първолаци
  • Първият учебен звънец удари за над 60 000 първолаци

62 000 първокласници в цялата страна тръгват за първи път на училище. Новата учебна година беше открита от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов в Първа английска езикова гимназия - София и 112-то основно училище "Стоян Заимов", които се намират в една и съща сграда.

Игнатов пожела на учениците най-вече здраве и много успехи. Министърът завърши словото си и с пожелание всеки един ученик да изживее "една голяма, вълнуваща и разбира се несигурна любов".

Първият учебен звънец удари за над 60 000 първолаци
netinfo

Предвидените от правителството 7,5 милиона лева за целодневното обучение на първокласниците още не са получени в училищата, очаква се това да стане през октомври. По информация на образователното министерство, с тези средства ще се плащат заплатите на възпитателите в занималните, а по решение на училищата, с тях може да се поеме и храната за обяда на първокласниците.

Сергей Игнатов обеща новият закон за средното образование да бъде готов до края на годината, а една от първите цели е подмяна на учебниците. Това щяло да стане в рамките на 3-4 години.

Посветният министър поздрави и българските деца, които учат в неделното училище в Солун. Те ще получат от него и подарък - интерактивна дъска.

Общо 2700 училища в цялата страна отварят врати, за да посрещнат своите ученици. Това заяви в предаването "Кой говори" съветникът на образователния министър Асен Александров. "За разлика от предишните две години, тази година има десет закрити и десет преобразувани училища. Закритите училища са с по 8, 10, 20 ученици, с паралелки 5-7 клас или 1-4 клас, в които не може да става и дума за съвременно обучение", уточни той.

Първият учебен звънец удари за над 60 000 първолаци
netinfo

Нито едно училище в страната няма да бъде затворено заради ремонтни дейности, увери държавният здравен инспектор д-р Тенчо Тенев. "Само че при 114 училища ще продължат ремонтните дейности заедно с учебната година", обясни той.

Първият учебен звънец удари за над 60 000 първолаци
netinfo

Президентът Георги Първанов присъства на тържествата по повод 190-та годишнина на просветното дело в община Борован и на откриването на новата учебна година и на реконструираната сграда на ОУ "Отец Паисий". 

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов бе официален гост на откриването на новата учебна година в столичното 11-то СОУ "Св. Пимен Зографски" в кв. "Дианабад".

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов откри учебната година в езикова гимназия "Екзарх Йосиф" във Враца.   

Министърът на земеделието Мирослав Найденов откри новата учебна година  в Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов" в Ловеч. В тази гимназия министърът е завършил средното си образование, а училището  е към системата на Министерството на земеделието и храните.

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев откри учебната година в СОУ "Иван Вазов" във Вършец.

Министърът на културата Вежди Рашидов откри новата учебна година в две столични училища - в Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" и в Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров".

Министърът на правосъдието Маргарита Попова присъства на официалното откриване на учебната година в училището към Софийския затвор.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски".

Първият учебен звънец удари за над 60 000 първолаци
netinfo