Първокласниците в София са с 500 повече
Първокласниците в София са с 500 повече / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Първокласниците в София са с 500 повече
32606
Първокласниците в София са с 500 повече
  • Първокласниците в София са с 500 повече

По предварителни данни първокласниците в София са с около 500 повече в сравнение с миналата година, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която откри учебната година в математическата гимназия. Тя обясни, че общината работи по програма за строителство на нови училища, за да не се получи недостиг на места, както стана при детските градини.

След официалното откриване на учебната година на математиците, кметът Йорданка Фандъкова коментира назначаването на Милена Дамянова за зам.-министър на образованието: „Първо, да пожелая успех на Милена Дамянова в тази трудна задача. Човекът, който трябва да се грижи за определена сфера, трябва да бъде политик преди всичко, да прави политика в тази дейност. Милена Дамянова е човекът, който е работил от първия ден в експертната група по образование. Тя е абсолютно в течение на всички детайли, включително на новите идеи, които сега вече правителството реализира с въвеждането постепенно на целодневно обучение".

Като друг пример кметът на София посочи и новото начално училище в Бусманци, в което има и детска градина. „По този начин започваме да утвърждаваме и европейските модели, децата имат плавен преход от предучилищното към училищното образование", заяви още столичният градоначалник.

По повод отпадането на външното оценяване за по-малките класове Йорданка Фандъкова коментира, че това не е необходимо да се прави след всеки клас, но е важно да го има след 4, 7 и 12 клас: „Аз се надявам при влизането в сила на новия закон и на новата образователна структура да се направи и в края на 10-и клас".

Фандъкова добави, че тетрадките, които са раздадени на всички първокласници в София, са от рециклирана хартия, за да може децата да се възпитават да опазват природата.