Рашидов се върна в ученическите си спомени, влезе в класната си стая
Рашидов се върна в ученическите си спомени, влезе в класната си стая / сниимка: Министерство на културата
Рашидов се върна в ученическите си спомени, влезе в класната си стая
32632
Рашидов се върна в ученическите си спомени, влезе в класната си стая
  • Рашидов се върна в ученическите си спомени, влезе в класната си стая

Нови ученически дъски обеща на Художествената гимназия в столицата министърът на културата Вежди Рашидов. Той откри новата учебна година там, която е юбилейна, 60-та. Рашидов е завършил същата гимназия, която сега му се води на подчинение. С пари, отпуснати от Министерство на културата, през лятото стаите в школото са били пребоядисани, осигурени са и нови стативи за бъдещите художници.

Не като политическо лице, а като човек на изкуството, с ръкопляскания, беше посрещнат Вежди Рашидов от учениците в Художествената гимназия. Много от тях признаха, че истински го харесват, защото всъщност е един от тях. И защото е видно, че се опитва да направи нещо за изкуството в България.

Преди да открие учебната година Рашидов пожела да отиде в бившата си класна стая, за да се върне в спомените си от онези години. Влезе и в едно от ателиетата, в които е учил скулптора.

Вежди Рашидов: Ето тук съм учил четири години скулптора. Преди години в него нямаше такива модерни пещи, за да се пече глината. Имахме глина, по един голям нож, тесла, трион. И бели съм правил в това ателие. Замеряли сме се с глина. Въздухът е приятен тук. Хубаво е да се върнеш в ученическите си години.

Да работят здраво, за да станат добри художници, каза Рашидов на учениците в Художествената гимназия. На шега ги посъветва и да не правят бели като него - да не стават министри след време.