Затворници искат да бъдат пускани предсрочно при отличен успех
Затворници искат да бъдат пускани предсрочно при отличен успех / БГНЕС
1082 затворници посрещнаха учебната година като ученици
32612
1082 затворници посрещнаха учебната година като ученици
  • 1082 затворници посрещнаха учебната година като ученици

Правосъдният министър Маргарита Попова откри новата учебна година в училището за лишени от свобода в Казичене. Общо 1082 са кандидат-учениците сред затворниците в цялата страна за тази година. Те поискаха от министър Попова в случай на отличен успех, да бъдат награждавани с отпуск или да бъдат освобождавани предсрочно.

Лишените от свобода ученици са на различна възраст, а постъпването им в затворническото училище е изцяло доброволно.

140 са записаните затворници, желаещи да се включат в учебния процес в трудово-
поправителното общежитие „Казичeне" към Софийския затвор. По-голямата част от тях признаха, че го правят поради така наречените кръстчета. За всеки един ден на училище печелиш по едно кръстче, а при натрупването на определен брой такива, печелиш един ден свобода. Повечето затворници вече имат и средно образование, но са забравили да четат и пишат гладко.

Щипката е съден 2 пъти за опит за убийство. Казва, че животът му минал в затвора. Той вижда ученето като път за по-бързо спасение от студените затворнически стени: „Криза е вънка, няма работа, тук само шпионите прогресират. Готов са да ходя на училище в затвора, защото пишат кръстчета. Две кръстчета е един ден свобода, затова отидох първи клас. Иначе имам средно-специално. Любимият ми предмет навремето в училище беше физическо възпитание".

Отличникът на училището Силви определи учебните часове като напълно нормални и полезни. „Аз ще бъда четвърти клас. Според мен всичко беше нормално. Единственото, което сме подтиснати, че не можем да сме навън. Часовете са по 35 минути. Учителите се държат нормално с нас. Научаваме нови неща, образоваме се".

Най-възрастният ученик е 83-годишният бай Диньо. Той е в Казичене от януари миналата година, по интересна е причината, поради която той попада зад решетките.

„Обвинен съм в блудство. Друг е въпросът ще го оспорвам ли. За октомври аз се надявам да бъда пуснат от затвора. Най-интересният ми предмет е математиката, обаче аз нея я имам готова. Историята ми е интересна. Допуснаха ме да си припомня някои неща, които ме интересуват. Определения, понятия като гражданска война, историята на Гърция", каза бай Диньо.