Тръмп е притеснен от намаляването на присъдата на Челси Манинг
Тръмп е притеснен от намаляването на присъдата на Челси Манинг / Guliver/Getty Images

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп е притеснен от решението на действащия президент Барак Обама да намали присъдата на Челси Манинг, осъдена за разкриване на поверителна информация, предаде АП.

Вчера Обама съобщи, че ще намали присъдата на Манинг с над три десетилетия, и тя ще излезе от затвора през май. Бившата военнослужеща беше осъдена за предаването на над 700 000 поверителни военни документи на "Уикилийкс", припомня АП.

Асандж е готов да отиде в САЩ, ако правата му бъдат гарантирани

Решението изпраща "притеснително послание", заяви пред медиите бъдещият говорител на Белия дом Шон Спайсър. Той го определи и като проява на двойни стандарти, предвид възмущението, което Демократическата партия изрази за разкриването на информация по време на предизборната кампания.

След избирането си Тръмп на няколко пъти е изразявал възмущението си от разкриването на правителствени документи пред медиите, припомня АП.

Военен съд призна информатора на WikiLeaks Брадли Манинг за жена

Спайсър не коментира твърдението на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, че ще приеме да бъде екстрадиран, ако присъдата на Манинг бъде намалена.

Избраният за вицепрезидент Майк Пенс също разкритикува решението на Обама. Той нарече Манинг "предателка" и определи снизходителността към нея като грешка.

Източник: БТА