Брадли Манинг обяви, че е жена
Брадли Манинг обяви, че е жена / Gulliver/Getty Images

Брадли Манинг, който вчера бе осъден на 35 години затвор заради най-голямото изтичане на поверителна информация в историята на САЩ, заяви, че е от женски пол и иска да живее като жена под името Челси, съобщи Ройтерс.

"Тъй като преминавам в следващ етап от живота си, искам всички да знаят истинската ми същност. Аз съм Челси Манинг, аз съм жена", каза той в изявление, прочетено по Ен Би Си нюз.

"Като имаме предвид начина, по който се чувствам още от дете, искам да започна хормонална терапия колкото може по-скоро", съобщи Манинг, цитиран от БТА.

"Също така настоявам от днес да се обръщате към мен с новото ми име и да използвате по мой адрес женското местоимение".

Адвокатът на Манинг Дейвид Кумбс заяви в същото предаване, че очаква Манинг да бъде помилван от президента Барак Обама. Брадли Манинг бе осъден на 35 години военен затвор за това, че е предал повече от 700 000 класифицирани документа, видеоклипове от бойното поле и дипломатическа кореспонденция на Уикилийкс.

Очаква се той да излежи присъдата си във военния затвор Форт Левънсуърт в Канзас, където за момента не се предлага исканата от подсъдимия хормонална терапия.

"Надявам се Форт Левънсуърт да направи всичко необходимо, за да му бъде разрешен достъп тази терапия. В противен случай ще направя всичко, което зависи от мен, за да бъдат задължени да му я предоставят", заяви Кумбс, цитиран от Франс прес.

Той допълни, че не е запознат дали клиентът му би желал освен хормоналната терапия и хирургическа интервенция за смяна на пола.