Къртицата на сайта Уикилийкс на хормонално лечение, за да стане жена
Къртицата на сайта Уикилийкс на хормонално лечение, за да стане жена / снимка: Guliver/Getty Images

Американецът, който изнесе американски поверителни информации, които сайтът Уикилийкс разпространи и който заради това е в затвора, ще получи хормонално лечение, за да се превърне в жена, след като американските власти дадоха разрешение за това, предаде Франс прес.

Разрешението за хормоналното лечение е било дадено от полковник Ерика Нелсън, комендант на военния затвор в базата Форт Лаудърдейл в щата Тексас, където се намира Брадли-Челси Манинг.

Брадли Манинг, който пожела да стане представителка на нежния пол на име Челси Манинг, беше осъден през август 2013 г. на 35 години затвор, защото предаде над 700 000 поверителни американски документи на сайта Уикилийкс.

По онова време Брадли работил като анализатор на разузнаването на САЩ в Ирак и така се сдобил със секретните сведения. След като влезе в затвора, той настоя да се отнасят към него като към жена и поиска да промени името си.

През април 2014 г. Брадли Манинг получи одобрението на американски съдия да промени името си на Челси.

През септември 2014 г. Челси Манинг подаде молба във федерален съд, за да получи хормонално лечение и да се превърне в жена. В молбата Брадли посочваше, че ако му бъде отказано лечение, това ще е нарушение на конституционния принцип за забрана на жестоките и нехуманни наказания.

Източник: БТА