Манинг поиска помилване от президента Обама
Манинг поиска помилване от президента Обама / БГНЕС

Бившият военен анализатор от армията на САЩ Брадли (Челси) Манинг, осъден на 35 години затвор за най-голямото изтичане на секретни документи в историята на САЩ, подаде молба за помилване до президента Барак Обама, съобщи адвокатът на осъдения.

Адвокатът заяви намерението си да подаде искането още на 21 август, когато военен съдия обяви присъда от 35 години лишаване от свобода за Манинг заради шпионаж. Той публикува чрез разследващия сайт Уикилийкс около 700 хиляди засекретени военни и дипломатически документи, посочва БГНЕС.

Манинг, чиито проблеми, свързани със сексуалната му идентичност, бяха широко дискутирани по време на процеса, поиска преди произнасянето на присъдата да бъде наричан Челси, като твърди, че се чувства по-скоро като жена.

Неправителствената организация Амнести интернешънъл съобщи в изявление, разпространено от адвоката Дейвид Кумбс, че "президентът Обама трябва да помилва Манинг заради времето, което вече е изтърпял в затвора, за да защити хората, които подават сигнали и "да поеме своята отговорност за престъпленията, разкрити от Манинг".

Според организацията "наказанието на Манинг е в тежък контраст с безнаказаността, от която се ползват извършителите на изтезания и други сериозни нарушения на правата на човека, които той разкри", посочва АФП.