Ръст на случаите на скарлатина във Велико Търново
Ръст на случаите на скарлатина във Велико Търново / снимка: DarikNews.bg, архив

През последната седмица е регистриран ръст на случаите на скарлатина, отчитат общопрактикуващите лекари във Велико Търново. Заболяването поразява предимно деца в предучилищна възраст. Само за дни по 6-7 случаи на болни преминават през една лекарска практика.

Всеки ден от детските градини изпращат справки към Регионалната здравна инспекция. В доста групи вече има обявени карантини. „Скарлатината е бактериална инфекция и се причинява от вид стрептокок. Тя се повлиява само от антибиотици, затова когато детето се разболее, трябва да се търси задължително лекарска помощ, а не да се пристъпва към самолечение“, обясняват медици.

Симптомите са висока температура, обрив по тялото, в областта на гениталиите и по лицето, зачервено гърло, както и често повръщане. В случаите, в които се съмняват за скарлатина, педиатрите и джипитата пускат изследване на секрет от гърлото.

В старата столица в момента върлуват и други стрептококови инфекции, засичат микробиолозите. Лекарите обясняват високата заболеваемост от инфекциозните болести с влагата и по-високите температури, които са благоприятна среда за развитие на бактериални инфекции.