Трима академици се срещнаха със сливенски читатели
Трима академици се срещнаха със сливенски читатели / Община Сливен

Трима от най-видните автори гостуваха в сливенската зала „Май“, за да представят най-новите си произведения. Срещата с академиците Васил Гюзелев, Константин Косев и Георги Марков бе открита от кмета на община Сливен инж. Кольо Милев.

Директорът на издателството Иван Гранитски представи творчеството на тримата съвременни български историци и посочи, че в книгите си авторите са показали драмата, възходите, паденията, движението на българския дух, на българската история, превратностите на българската историческа съдба в продължение на повече от хиляда години - от хан Тервел до наше време.

Академик Васил Гюзелев представи пред сливенци своя петтомник, посветен на Средновековието. Първият том  съдържа „Апология на Средновековието”, която носи мотото „Търпението – това е великото качество на Средновековието”  (думи на Илия Бешков). В това съчинение ученият посочва постиженията в една историческа епоха, показва магнетичното присъствие на Българското средновековие и описва писанията и изследванията за тази епоха от „Именника на българските ханове” до наше време.  Освен „Апологията”  този том съдържа и извороведческото изследване „Покръстване и християнизация на българите”, което има приложение за домашните (българските), византийските и поствизантийските, западните и източните извори. Вторият том  предлага ранната монография  „Княз Борис Първи” и „Кавханите и ичиргу боилите на Българското ханство  (VІІ-ХІ в.). Третият том включва изследването „Папството и българите през Средновековието  (ІХ-ХV в. ). Четвъртият том съдържа „Училища, скриптории, библиотеки и знания в България  (ХІІІ-ХІV в.). В петия том авторът пише  „Средновековна поезия от и за българите”, която е една от последните му работи. В нея са събрани над 160 автори, които чрез поезията показват развитието на историята през средните векове. Пред сливенската публика беше представена и книгата „Български върхове“ – Хан Тервел, която Гюзелев пише съвместно с акд. Антон Дончев.

Акад. Константин Косев представи пред читателите книгите си „Княз Бисмарк и България“, както и "Българският възрожденски дух". В нея Косев описва как градове като Сливен и други възрожденски центрове в България събуждат заспалото българско общество и показва  проявлението, ролята и значението на феноменалния възрожденски дух през тази епоха като могъщ стимулатор за родолюбие и пълна всеотдайност в името на отечеството и освободителната кауза.

Акад. Георги Марков запозна читателите си в Сливен с книгата "Друга история на най-голямата война" в нейните две части: "Разгарянето на пожара" и "Светът в пламъци". Книгата представя една различна от познатата на победителите гледна точка към Втората световна война.

Книгата поднася другата гледна точка - тази, на победените, което я прави толкова въздействаща за читателите. По думите на Иван Гранитски, този труд на акад. Марков променя представите към "голямата война" не само на българските историци, но и на техните колеги по света и заслужава да се прочете от повече хора.