Оставиха в ареста шофьора, прегазил децата край Лесидрен
Оставиха в ареста шофьора, прегазил децата край Лесидрен / снимка: БГНЕС, архив
Оставиха в ареста шофьора, прегазил децата край Лесидрен
81359
Оставиха в ареста шофьора, прегазил децата край Лесидрен
  • Оставиха в ареста шофьора, прегазил децата край Лесидрен

28-годишният Филип Аспарухов, който уби две деца и рани трето на пътя край Лесидрен, остава за постоянно в ареста. Това реши Окръжният съд в Ловеч.

Адвокатът му Владимир Маринов обясни, че главният свидетел по делото - 23-годишния Ален Асенов, също трябва да бъде привлечен като обвиняем по делото срещу Аспарухов. Защитникът допълни, че обвинението му се крепи единствено на показанията на Асенов.

Борисов пита: Къде са родителите на участниците в гонки?

Инцидентът с фатален край се случи във вторник вечер по време на нелегална гонка край Лесидрен, след която 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов бяха убити. По последна информация третото блъснато и ранено дете - 15-годишната Петя Божкова, е в стабилно състояние.

Според адвоката Владимир Маринов няма нито едно доказателство от субективна страна, че клиентът му Филип Аспарухов е извършил повдигнатото му обвинение.

„Ние не знаем какво е нарушил той, кой член от Закона за движение по пътищата, какво е било неговото поведение на пътя. Защо трябва да търпи наказание, защото може би се касае за едно случайно деяние. Има ли съпричиняване от страна на пострадалите, има ли съпричиняване от страна на другия автомобилист. Не е ли той причината за този трагичен резултат”, обърна се адвокатът.

Местен мъж от Лесидрен: Момчетата с гонките са нагли, чувстват се безнаказани

Обвиняемият Филип Аспарухов сам разказа за случилото се пред съда. По думите му той е тръгнал от центъра на селото към Съева чешма, а с него тръгнал и Ален Асенов - основният свидетел по делото. Според историята на Аспарухов, Асенов е карал близо до него с автомобила си и го е притискал, което го е принудило да намали скоростта, а след това и да натисне спирачката на завоя в близост до инцидента. Там вероятно Аспарухов е загубил контрол над автомобила си и е ударил децата.

Адвокатът му Владимир Маринов също разказа какво се е случило според клиентът му във вторник вечер.

„Когато той започва да кара нормално, другия започва да го притиска, газ, спирачки. И преди този завой той го изпреварва и започва да му пресича пътя. Тогава той удря тази спирачка, когато вижда и хората срещу себе си. според мен това е и неговата вина тук – на Ален. Тук има съпричиняване, основна вина има другият, който го принуждава да направи това нещо. Трябва да се повдигне същото обвинение и срещу Ален. Обвинението на моя подзащитен Филип Аспарухов се крепи единствено на показанията на Ален Асенов”, заяви адвокатът.

Владимир Тодоров: Глобите не стряскат пътните хулигани

Според показанията на свидетели Михайлов преди удара се е движел с несъобразена скорост от над 100 км/ч. Налице са и данни, че високата скорост на автомобила на обвиняемия е в следствие на гонка между него и свидетеля Асенов. Съдът взе предвид и зачестилите случаи на пътно-транспортни произшествия, при които пострадалите са деца.

Заради реална опасност Филип Аспарухов да се укрие или да извърши друго престъпление на обвиняемия е наложена мярка задържане под стража, въпреки че адвокатът му е поискал домашен арест.

Наложената от съда мярка ще бъде обжалвана до три дни.