Пловдивският митрополит Николай обещава да се захване с политика
Пловдивският митрополит Николай обещава да се захване с политика / снимка: БГНЕС
Пловдивският митрополит Николай обещава да се занимава с политика
81293
Пловдивският митрополит Николай обещава да се занимава с политика
  • Пловдивският митрополит Николай обещава да се занимава с политика

Митрополит Николай се закани, че ще се занимава с политика, тъй като напоследък политиката се занимава пагубно с Българската православна църква. Пловдивският владика заяви това в речта си за храмовия празник на църквата „Свето Преображение” в пловдивския квартал „Тракия”.

По думите му темата за йога, която сравни със сатанинска ерес, напоследък е станала въпрос на някаква национална стратегия, внушавана на младото поколение.

Като пример за това митрополитът посочи, че два пъти тази година политиката, уж случайно, е натрапила темата за йога - веднъж на задължителния зрелостен изпит за седмокласници, а втория път- при проверка на знанията по английски език на ученици от осми клас.

Светият синод се възмути на въпроси в матурата по български език

Това се случва на фона на забраната да се изучава християнско вероучение и тогава, когато България отбелязва 1150 години от покръстването, уточни митрополит Николай.

Владиката разкритикува и пловдивския кмет Иван Тотев, като заяви, че отношението му към храмовете в града е арогантно, имайки предвид конкретен случай с най-бедния храм в квартал „Изгрев”.

„Политиката на кмета Иван Тотев е да осъди църквата на 13 000 лв. такса смет и понеже църквата няма откъде да ги вземе, идва съдия-изпълнител да опише иконите, кандилата, полилеите и да ги изнесе за продан”, уточни митрополит Николай.

През март тази година Светият Синод на Българската православна църква взе решение да награди премиера Бойко Борисов с орден „Св. цар Борис Покръстител”. Златното отличие е най-високото в наградната система на Църквата ни и се връчва на предстоятели на православни църкви и на държавни глави, които имат особени заслуги към религиозната институция.

Борисов получи ордена на втори май, когато се почита паметта на цар Борис Покръстител. Тогава синодът награди и Симеон Сакскобургготски, който бе министър-председател от 2001 до 2005 г., с орден „Св. Йоан Рилски”, първа степен, а директорът на правителствената дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов - със същото отличие, втора степен.