Спасители взеха назаем хеликоптера на премиера на Непал
Спасители взеха назаем хеликоптера на премиера на Непал / БГНЕС

Тежко ранена при земетресението непалка беше пренесена с хеликоптера на министър-председателя Сушил Коирала до болница в Катманду, след като британски парамедици помолиха властите да помогнат за спасяване на живота й, предаде Ройтерс.

Коирала беше днес на посещение в град Чарикот, в един от най-тежко засегнатите райони от последния трус в Непал във вторник. Хималайската страна все още се възстановява от опустошителното земетресение, което я сполетя миналия месец. Премиерът седеше в армейска палатка, където служители го запознаваха със спасителните дейности, а на няколко метра от мястото парамедици оказваха животоспасяваща помощ в импровизиран медицински лагер на жена, тежко пострадала при срутване на отломки в резултат на труса.

Парамедиците заявиха, че около час молили военни да кажат на Коирала, че неговият хеликоптер е нужен, за да бъде транспортирана жената до болница в столицата. В крайна сметка парамедиците говорили с пилота на хеликоптера, който уведомил премиера. След няколко секунди от палатката, където бил Коирала, се втурнали непалски войници, които сложили жената на носилка и я качили в хеликоптера заедно с парамедиците. Жената била настанена в армейска болница в Катманду, където продължили усилията за спасяване на живота й.

При посещението в Чарикот Коирала каза, че Непал е съкрушен след второто силно земетресение за по-малко от три седмици, посочва Асошиейтед прес.

Новият трус в Непал опровергал и изненадал сеизмолозите (ВИДЕО)

При труса с магнитуд 7,3 във вторник загинаха най-малко 96 души, а над 2300 бяха ранени. В края на април земетресение с магнитуд 7,8 отне живота на над 8150 човека, ранени бяха десетки хиляди, а стотици хиляди останаха без дом.

"След първото земетресение не бяхме подготвени за второ толкова силно", заяви премиерът.

По думите му Непал сега очаква наближаващите мусонни дъждове, а стотици хиляди хора са без дом. "Имаме нужда от палатки. Нашите хора се нуждаят от подслон. През дъждовния сезон ще бъде трудно хората да оцелеят на открито", каза той.

Почти всички се страхуват да спят на закрито в Чарикот, където прииждат търсещи помощ жители от околността. Те се страхуват от вторични трусове. В града периодично се раздава храна, но наличните запаси въобще не са достатъчни за хората, които продължават да пристигат.

Източник: БТА