С поредното силно земетресение в Непал природата ни опроверга. Това коментира в "Здравей, България" по Нова телевизия сеизмологът проф. Бойко Рангелов, преподавател в Минно-геоложкия университет.

"Случи се това, което не е обичайно - последва по-силен трус. Обяснението е, че той е вследствие на колизията на индийската плоча, която се сблъсква с азиатската. Този процес е започнал преди около 20 милиона години и продължава и до ден-днешен все така активно", добави Рангелов.

Запитан дали е възможно това да повлияе на подобни процеси и в региони, близки до България, той бе категоричен, че няма да се случи.

"Такива далечни разстояния не следва да бъдат активизирани от подобен трус", аргументира се сеизмологът.

"В България за интервала от 1900 до 1930 г. стават четири земетресения с магнитуд над 7. След това до ден-днешен такъв трус не е имало. Тоест такава акумулация на напрежение, която да е циклична, не съществува", коментира още Рангелов.

Сеизмологът поясни, че няма универсална рецепта за това къде е най-безопасно да застанем в жилището по време на трус. Това до голяма степен зависи от самото строителство.

"Ако се намираме в стара сграда, трябва да застанем под касата на вратата. Ако обаче сме в нова - близо до средата на сградата, далече от външните стени. При панелите пък трябва да стоим при асансьорната клетка", уточни проф. Рангелов.

Той допълни, че Япония е единствената страна в света, която притежава действаща система за ранно предупреждение за земетресения.