Флашмоб представи магията на българския фолклор
Флашмоб представи магията на българския фолклор / АЕК Етър

На 30 август, в следобедните часове, многобройните гости на АЕК „Етър” бяха приятно изненадани от две флашмоб представления на младежи – доброволци; участници във фолклорните състави на НЧ „ Габрово 2002" и любителски фолклорни формации. В рамките на 10 минути  в импровизиран спектакъл на публиката бяха представени предварително подготвени и подбрани български хора и популярни народни песни. Както се очакваше гостите на Етъра приеха предизвикателството и с охота се включиха в изпълненията, увлечени от магията на българския фолклор.

Флашмоб е алтернативна форма на изкуство, представяно пред случайна публика, която за първи път бе показана в български музей.

Представленията бяха заснети и предстои да бъде подготвен филм, който ще се превърне в устойчив рекламен продукт. Той ще даде възможност за привличане на нови публики, които да бъдат съпричастни към културния живот на Габрово. Ще служи при презентацията на АЕК „Етър” на всички негови регионални, национални и международни изяви; ще представи Община Габрово наМеждународния фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“ и на регионалните и международни борси, на които участва и ще увеличи авторитета на града като популярна туристическа дестинация.

Основните цели на проекта са търсене на новаторски подходи в съхраняване и популяризиране на българското културно наследство; привличане на младежка аудитория; превръщането на Етъра в разпознаваемо място, представящо българското културно наследство по иновативен и нетрадиционен начин.

Следващите флашмоб представления ще бъдат в един от дните на предстоящия ХІІ Международен панаир на народните занаяти, който ще се състои от 5 до 7 септември в Етъра.

Това събитие е част от  проекта на АЕК ”Етър” „Традиции чрез иновации”, подкрепен и финансиран от общински фонд „Култура” на Община Габрово.