Байерн не се е предал, излиза за обрат срещу Реал
Байерн не се е предал, излиза за обрат срещу Реал / Gulliver/Getty Images

Отборът на Байерн Мюнхен посреща Реал Мадрид в изключително интересен полуфинален мач реванш от Шампионската лига. След първия двубой на „Сантяго Бернабеу“ в Мадрид, „кралете“ имат минимална преднина от един гол. Въпреки това обаче, домакините са категорични, че имат сили да обърнат нещата в своя полза и да се класират за финала, където ще се опитат да защитят трофея си от миналия сезон.

Сблъсъкът за най-ценното отличие в европейския клубен футбол е на 24 май в португалската столица Лисабон. В другия полуфинал един срещу друг се изправят Челси и Атлетико Мадрид, а резултатът след първия мач е 0:0.

И Байерн, и Реал постигнаха солидни победи в последните си мачове от първенствата и влизат в сблъсъка с настроение и оптимизъм. Байерн прегази с 5:2 тима на Вердер Бремен, докато „белия балет“ нямаше никакви проблеми с Осасуна и се наложи с 4:0.

Наставникът на домакините Пеп Гуардиола не може да разчита единствено на две от звездите си – Тиаго Алкантара и Джердан Шакири. Първият има травма в коляното, докато Шакири е с проблеми в бедрото.

В лагера на мадридчани единствените проблемни футболисти са дългосрочно отсъстващия Сами Кедира, както и Алваро Арбелоа и Хесе Родригес. И тримата са с контузии в колената. Миналата седмица, звездата на тима Гарет Бейл страдаше от вирус и получи почивка за двубоя с Осасуна през уикенда. Пепе и Карим Бензема започнаха на пейката, но наставникът на „белия балет“ Карло Анчелоти обяви, че ще може да разчита на всичките си играчи.

Марио Манджукич от Байерн, както Шаби Алонсо, Йяраменди и Серхио Рамос висят с картони и биха пропуснали евентуален финал, ако днес бъдат декорирани в жълто.

Хосеп Гуардиола, треньор на Байерн

„Разбира се, че напрежението е голямо. Играем полуфинал и всеки един от нас очаква мача с нетърпение. Атмосферата ще бъде страхотна. Знаехме колко добър отбор е Реал и какви фантастични футболисти притежава. Фран Рибери е много важен играч за нас. Той е в Байерн много по-дълго от мен. Страхотно удоволствие за мен е, когато той играе добре, с енергия и мотивация. Той винаги иска да се бори за каузата и именно затова хората го обичат. Той е един от най-великите играчи в историята на Байерн. Реал контраатакува с много скорост. Когато загубиш топката, бързо трябва да затвориш празните пространства и да действаш компактно в отбрана. Ще се опитат да защитят преднината си от първия мача, но все още не знам как. Искахме много да отбележим гол на чужд терен, но сега трябва да атакуваме още повече – просто нямаме друга опция. Сигурен съм, че те ще искат да играят също. Имаме нужда от феновете си. Те могат да ни помогнат да стигнем до финала. Отборът го иска, аз го искам, феновете също го искат. Всички заедно можем да го постигнем“.

Карло Анчелоти, треньор на Реал

„Все още не сме се класирали за финала, нито сме спечелили Шампионската лига. Не сме толкова глупави. Предстои ни много труден мач, защото ще излезем да играем срещу един много голям отбор. Имаме малко предимство и сме длъжни да го запазим. Ние ще играем по същия начин, както в Мадрид. Не смятам, че и Байерн ще промени тактиката си. Байерн няма да промени философията си за един мач. Ние също. Ние ще играем атакуващо. Може да играем 4-3-3, но и 4-4-2. Нашата цел е да отбележим поне едно попадение”, продължи треньорът на Реал Мадрид. Двата отбора са с различни стилове на игра. На терена ни предстои една война. Трябва да използваме бързината на Бейл, Кристиано и Бензема. Ние разполагаме с най-добрите нападатели. Рамос и Алонсо са големи професионалисти и винаги се стремят да играят на едно много високо ниво. Ди Мария прави фантастичен сезон. Адаптира се чудесно на новата позиция, на която го използвам. За италианците катеначото не е лоша дума.“

 

БАЙЕРН – РЕАЛ 0:0 /0:1 в първия мач/

Полуфинал, реванш, Шампионска лига

Стадион: Алианц Арена, Мюнхен

Рефер: Педро Проенса, Португалия