Уплашихте ли се?
Уплашихте ли се? / Sofia Photo Agency

Днес в парламента се сбъдна китайското проклятие „да живееш в интересни времена“ Премиерът Орешарски излезе пред депутатите, в отсъствието на представителите на ГЕРБ и обяви, че е готов да спаси държавата, икономика и хората, защото има план.

Този план изглежда е различен от онзи план, който той имаше, когато правителството встъпи в длъжност преди месец. Поне от него е изключена точката с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Новият план включва ускорено връщане на ДДС, изплащане на задълженията към бизнеса, които по думите на финансовия министър Петър Чобанов са достигнали 800 млн. лв., увеличаване на стойността и обхвата на мерките за енергийни помощи, повишаване на минималната работна заплата от 1 октомври, индексиране на пенсиите според инфлацията и стъпки против контрабандата.

Орешарски също така обеща, че цената на тока няма да скочи с 40%, че България няма да загуби 15 млрд. евро от европейските фондове, че дефицитът в бюджета ще намалее и, че енергетиката няма да колабира.

В подкрепа на тези обещания министрите на икономиката и на финансите се изправиха пред парламентарната трибуна и обясниха, колко тежко е положението. Как парите в бюджета не достигат и как енергетиката е на прага на срив.

Да перифразираме: Ако правителството падне ни очаква такава криза, каквато никога не е имало. Токът ще поскъпне с 40%, еврофондовете ще пресъхнат, а държавата ще фалира. Звучи страшно. Уплашихте ли се?

Истината е, че икономиката е в застой, не в рецесия. С това или с друго правителство тя няма да излезе от стагнацията скоро. Причините са няколко. Възстановяването на еврозоната върви бавно. Валутният съюз, който е и основен търговски партньор на България, е в рецесия и ще остане така до края на годината. Развиващите се страни са на прага на низходящ цикъл, а в САЩ се готвят да вдигнат лихвите.

Износът на електроенергия от България не е паднал заради високите добавки в цената, а защото търсенето в региона намалява. Темпът на растеж на турската икономика се забавя, Сърбия е в криза, както и Гърция, а в Румъния положението е подобно на това в България.

Цената на тока скача, заради излишъка от мощности при условие, че НЕК купува на практика цялото неупотребявано количество електрическата енергия. Докато цените се определят от ДКЕВР и системата не действа на пазарен принцип, ситуацията ще остане такава. В противен случай предприятията, който произвеждат скъп ток ще трябва да понесат загуби, а както вече знаем в българската енергетика губещи няма, освен потребителите. Електричеството може да поскъпне с 40% само ако ДКЕВР одобри повишението на цената.

Досега няма държава, на която да са спрени еврофондовете заради политическа криза. Толкова за заплахите, те са напълно несъстоятелни.

И така какви са истинските проблеми? Няма пазар, търсенето в страната е свито, търсенето навън също. Ето защо няма и инвестиции.

Това, че държавата ще се разплати с бизнеса е чудесно, но според европейските изисквания тя така или иначе трябва да го прави в до 30 дневен срок, независимо дали има правителство или не.

При това новият министър на финансите Петър Чобанов обяви, че за да се запълни дефицитът в бюджета, предизвикан от по-ниския икономически растеж, ще се режат разходите. А както сме видели досега, първо се режат капиталовите разходи или с други думи инвестициите. За тази година са предвидени около 900 млн. лв по това перо или почти толкова, колкото е недостигът в хазната.

С други думи правителството ще чака, ще заложи на стабилността и ще се надява нещата навън да се оправят. Да ви звучи познато? Това беше позицията на Симеон Дянков, който, докато беше финансов министър, съвсем сериозно препоръча икономиите като стимул за растежа на икономиката.

След извънредните избори, смяната на управляващите, политическите скандали и протестите, нищо в България не се променило.