Депутатите одобриха спешния пакет от мерки на Орешарски
Депутатите одобриха спешния пакет от мерки на Орешарски / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Депутатите одобриха спешния пакет от мерки на Орешарски
64852
Депутатите одобриха спешния пакет от мерки на Орешарски
  • Депутатите одобриха спешния пакет от мерки на Орешарски

Увеличение на минималната работна заплата, майчинските и еднократните помощи за първолаци, както и намаляване на цената на тока - това са основните акценти в спешния пакет от мерки за стабилизация на държавата на премиера Пламен Орешарски. Днес планът на премиера за подобряване на икономическата и социална среда беше одобрен от Народното събрание.

"За" гласуваха 107 депутати, против нямаше и един се въздържа. Депутатите на ГЕРБ не участваха в гласуването, защото от днес бойкотират работата на Народното събрание и отказват да влязат в сградата на парламента. Част от представените мерки предвиждат и промяна на методиката на ценообразуване на цената на тока.

По-рано днес Пламен Орешарски поиска временната подкрепа на депутатите и гражданите, за да бъдат приети мерките. "Дълбокото ми убеждение е, че предизвикателствата, които доведоха до предсрочни избори, налага да потърсим това, което ни сближава", посочи той.

Пред депутатите премиерът представи спешните мерки на кабинета с разписани конкретни срокове за тяхното изпълнение. Той пое ангажимента периодично да информира гражданите и народните представители по отношение на реализирането на мерките.

"Когато поех управлението на страната, заставайки начело на  правителството, знаех, че поемам отговорност в изключително трудна икономическа, политическа и социална ситуация. Момент, в който страната бе поставена на предела на икономическия и социален срив, а държавността бе потъпкана. Поех отговорността за стабилизация на страната, за извеждането й от кризата и решаването на тежки проблеми след един период на несигурност и кипящи граждански вълнения", заяви министър-председателят.

Част от представените мерки предвиждат недопускане на ново увеличение на цената на електроенергията и промяна на методиката на ценообразуване. Срокът за изпълнение е 1 август, като моделът ще бъде представен на заседанието на ДКЕВР. В мерките е записано и увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от до 2 години от 240 лева на 310 лева от 1 юли чрез промяна на Закона за бюджета на ДОО.

Мерките предвиждат и увеличаване на еднократната помощ за първокласници, допълнителна подкрепа за семействата с малки деца. Размерът на еднократната целева помощ на ученици, записани в 1-ви клас на държавно или общинско училище, ще бъде увеличен от 150 лева на 250 лева.

Депутатите одобриха спешния пакет от мерки на Орешарски
netinfo

Министър-председателят отбеляза, че представените днес инициативи имат времеви хоризонт до края на годината. Част от тях са мерки за гражданите, насочени към подобряване на социалното положение на най-бедните български домакинства.

Предвижда се разширяване на кръга на лицата, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за новия отоплителен сезон. Промяната ще позволи още 60 000 души да получат помощите, като в момента с това право се ползват около 210 000 лица и семейства.

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че правителството ще предложи в тристранния съвет увеличаване на минималната работна заплата, което да влезе в сила от 1 октомври. Друга мярка е връщането на индексирането на пенсиите по швейцарското правило. Ще бъде разработен и пакет от мерки за защита на потребителите от монополите.

Депутатите одобриха спешния пакет от мерки на Орешарски
netinfo