Депутатите приеха оставката на правителството
Депутатите приеха оставката на правителството / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Цецка Цачева прочете оставката на Борисов
61724
Цецка Цачева прочете оставката на Борисов
Цецка Цачева прочете оставката на Борисов
  • Цецка Цачева прочете оставката на Борисов
  • Цецка Цачева прочете оставката на Борисов

Парламентът прие оставката на кабинета "Борисов". "За" падането на правителството гласуваха 209 депутати - 111 от ГЕРБ, 37 от левицата, 14 от сините, четирима от "Атака" и независими народни представители.

Премиерът Бойко Борисов дойде специално за гласуването на оставката, но не присъства на дебатите.

От трибуната, минути след като депутатите гласуваха оставката му, той заяви, че Ахмед Доган е поръчител на атентат срещу него.

При гласуването на оставката дойдоха деветима от министрите в кабинета, но не и самият министър-председател Бойко Борисов. Докато депутатите гласуваха оставката на правителството, пред парламента се събраха симпатизанти на ГЕРБ, за да декларират подкрепа на кабинета.

Оставката на правителството дойде, след като във вторник, по време на редовните вечерни протести, се стигна до кървави сблъсъци между протестиращите и полицията. Пред депутатите премиерът Бойко Борисов обясни, че не иска да вижда кръв по улиците и полицаите да бият "който и да било". Освен това предупреди, че ГЕРБ няма да участва в нов кабинет до изборите. Парламентарните сили заявиха вече, че не желаят да правят опити за съставяне на правителство и искат да се върви към предсрочни избори.

Очаква се да има консултации при президента Росен Плевнелиев за служебен кабинет.

Депутатите приеха оставката на правителството
netinfo

При изключителен интерес започна заседанието на парламента. Достъпът до Народното събрание беше ограничен. Имаше засилено полицейско присъствие. Сградата беше оградена с метални заграждения.

От парламентарната група на ГЕРБ декларираха още в сряда, че ще подкрепят оставката на кабинета, а ГЕРБ няма да участва в съставянето на нов кабинет до изборите.

Парламентарният шеф Цецка Цачева прочете оставката на Борисов: "Уважаема госпожо председател, уважаеми госпожи и господа народни представители! На основание чл. 111, ал. 1, т. 2 от Конституцията на Република България подавам оставката на ръководения от мен Министерски съвет, избран с решение на 41-вото Народно събрание от 27 юли 2009 г. В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост в управлението на страната".

Петър Курумбашев от левицата предложи да бъдат извикани Бойко Борисов и Симеон Дянков да присъстват в пленарната зала по време на гласуването на оставката на кабинета.

Председателят на групата на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев обясни, че сутринта е говорил с Борисов, но не е очаквал, че социалистите ще присъстват в залата, след като вчера не дойдоха, и затова и сега не трябвало "да изпълняват капризите на опозицията". В крайна сметка мнозинството реши да не вика Дянков и Борисов, като деветима от ГЕРБ гласуваха "въздържал се".

Депутатите приеха оставката на правителството
netinfo

Да се организират широки дебати за решаване на проблема, който изведе хората на улицата - борбата с монополите. За това призова съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов по време на дебатите по оставката на кабинета „Борисов". Костов допълни, че президентът Росен Плевнелиев трябва да проведе консултации както с протестиращите, така и с парламентарните групи, министрите, работодателските организации и синдикатите, за да се постигне консенсус за решаване на проблема. Депутатът беше категоричен, че не е моментът да се говори за Велико народно събрание, защото „то няма да създаде работни места за хората".

Най-големият проблем са ниските доходи. Това коментира Мартин Димитров от Синята коалиция. По думите му оттук-нататък има два пътя - на популизма или на антикризисните мерки. Председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев го контрира, че искат вот на доверие от хората и че няма да влизат в коалиция с никой.

Социалистите искат да се промени политическата система и се обявиха за радикална лява политика. Това стана ясно от думите на Янаки Стоилов от левицата. БСП иска да помогне на хората да си върнат държавата. Докато не се национализира политиката, няма да се решат други справедливи искания, коментира още Стоилов.

За Велико Народно събрание се обяви лидерът на Атака Волен Сидеров. В изказването си по време на дебатите по оставката на кабинета "Борисов", Сидеров я определи като "театър", който цели правителството да излезе от ситуацията.

Правителството в оставка да не провокира протести - това коментира лидерът на ДПС Лютви Местан. Той отбеляза като знаков исторически момент влизането на страната ни в Европейския съюз, което е било постигнато по време на тройната коалиция. Цвета Караянчева от ГЕРБ пък заяви, че са хора с достойнство и няма да влязат в сценария на предишните управляващите.

Депутатите приеха оставката на правителството
netinfo

Оставката на премиера беше обявена лично от него в началото на вчерашния пленарен ден, а след провеждането на редовното заседание на Министерския съвет и официално депозирана. Мотивите на Борисов да подаде оставка са, че не иска неговото правителство да носи пасивите на хидроинжинерите на ДПС, „които изхарчиха милиарди", нито иска да вижда „кръв по улиците и полицаите да бият, по който и да било".

Оставката на кабинета дойде в деня, когато се очакваше парламентът да гласува структурни и персонални промени в него. "Нито искам да виждам кръв по улиците, нито искам да виждам полицаите на България, които ги имам не за колеги, а братя, да се бият с когото и да било. Това, че хвърлят камъни по тях и ги провокират, няма значение. София има Южна дъга, има метро, има естакада, има градинки, детски градини, има спортни зали. И не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно", обърна се вчера в парламента Борисов.

Депутатите приеха оставката на правителството
netinfo