Васил Драганов: Има интерес към общински имоти, но до сделки не се стига
Васил Драганов: Има интерес към общински имоти, но до сделки не се стига / Дарик Враца

Не е добро равнището на изпълнение на приходите от приватизация в община Враца през 2014 година, сочи отчет, който ще бъде внесен от общинския съветник Васил Драганов на предстоящото заседание на съвета на 27 януари.

От заложените в плана приходи от Приватизация за 2014 г. 242 610 лв. са реализирани  153 150 лв., което е 63,1% от плануваното.

Като причина за неизпълнението отчетът сочи неуспешния търг за продажба на бившия общински паркинг в ж.к. „Дъбника“- УПИ III-5, кв.1, търговския обект на ул.“Максим Горки“№7 във Враца и още няколко атрактивни имота, включени в Програмата за приватизация, към които се проявява системно интерес от потенциални инвеститори, но все още не се стига до продажби.

„Към имоти на Гладно поле и ж.к. „Сениче” също няколкократно е проявяван интерес от чужди и български  инвеститори, но и тук до сделки не се е стигнало. Все още, въпреки проявената от нас по-голяма активност при предлагането на обектите, включени в Програмата за приватизация, интересът не е достатъчно голям. Това от една страна се дължи на ниското инвестиционно потребление в региона и страната, а от друга от голямото предлагане на ниски цени на имоти със стопанско  предназначение от частни съдии-изпълнители, фирми и частни лица“, е посочено още в отчета.

Общинските съветници очакват по-засилено търсене на недвижими имоти през втората половина на 2015 година, като положително на процеса се предполага, че ще повлияе фалитът на КТБ и значителното намаляване на лихвите по банковите депозити, тъй като имотите остават единствените сигурни