Петя Колчева гостува в Мездра
Петя Колчева гостува в Мездра / Снимка: Мирослав Гетов

Първата българка, изкачила Еверест, Петя Колчева гостува в Мездра. Поканата към нея бе от местната туристическа общност. Увлекателно и цветисто, Петя Колчева, която е непрофесионален алпинист и майка на три деца, разказа за страстната си любов към приключенията, планината и екстремния туризъм. Сподели любопитни моменти от подготовката, изкачването и завръщането от Джомолунгма. Според нея ключът към успеха е: трудолюбие, постоянство и дисциплина. Именно тези качества са й помогнали да постигне своята най-съкровена мечта - да се изкачи „Високо в небесата" (каквото е непалското име на Еверест. Изкачването й на най-високият връх в света стана на 22 май 2009 г.

 "Гледката от върха е неописуемо красива и величествена, но изключително сурова, подтискаща. Там за пръв път ясно осъзнах, че Земята е кръгла. Чувстваш се свободен като птица, струва ти се, че ще полетиш. А най-страното е, че при изгрев сянката на Еверест се отразява върху... облаците" - сподели Петя Колчева.

„Изкачването на Еверест ме направи по-уверена в себе си, в собствените ми възможности - каза в заключение Колчева. Най-важното е, че след завръщането ни от Хималаите се сближих много повече с децата си, с близките си" - каза още тя.