Над половин милион лева е отделила Община  В. Търново за спорт през 2013 г.
Над половин милион лева е отделила Община В. Търново за спорт през 2013 г. / Дарик нюз, архив

516 556 лева е инвестирала Община В. Търново в спортни дейности от началото на годината, съобщиха спортните експерти Георги Давидов и Йордан Дурчев. 206 556 лева са спестени на клубовете от наем на Двореца на културата и спорта „В. Левски” и консумативи за часовете, в които са провеждали тренировки или са домакинствали на първенства и турнири.

В това отношение най-печеливши са волейболният „Царевец 19” и хандбалният „Етър- 64”, които са спестили съответно 34 764 и 33 165 лева от неплатени наеми и консумативи за залата. За футбол Общината е опростила общо 24 084 лева разходи, като от това са облагодетелствани „Етър ВТ”, „Болярчета” и организаторите на турнири в съоръжението. Домакинстното на Купа България по бокс на „Ивайло В. Търново” е подпомогнато общо с 15 048 лева от опросетени наем и консумативи. По тези пера с различни суми са подпомогнати още баскетбола, спортното катерене, художествената гимнастика, киокушин карате, спортна гимнастика и т.н. Колко пари са останали в клубовете от неплащане на наеми за ползване на залите на стадиона не е изчислено, но със сигурност сумата е сериозна.

150 000 лева е пряката субсидия на спортните клубове, разпределена по методика, но освен нея с нея те са подпомогнати още с 80 бона за медицински прегледи на състезателите. Други 40 000 лева са отделени за домакинства на държавни първенства и международни турнири, толкова са насочени към масовия спорт. 35 000 лв. струват общинските ученически игри, 5 бона отиват за Спортист на годината, уточни още Георги Давидов.

В представената информация не влизат 35 000 лева от Общинския съвет за подпомагане на футболния „Етър В. Търново”, както и други по-дребни суми, отделени за различни клубове.

“Правим необходимото да подпомагаме спортната дейност в Общината. По новата методика за разпределяне на средствата повечето клубове получиха повече пари, някои два- три пъти по- големи суми. За следващата година ще има промени, които ще стимулират още повече работещите клубове”, коментира Георги Давидов.