Горна Студена отбеляза 100 години от откриването на военния музей в селото
Горна Студена отбеляза 100 години от откриването на военния музей в селото / netinfo
100 години навърши военно-историческия музей в Свищовското село Горна Студена. Тържественото честване на кръглата годишнина започна със заупокойна служба и благодарствен молебен пред могилата в руския гробищен парк, отслужени от Великотърновския митрополит Григорий. Жители и гости на селото поднесоха цветя и венци пред братската могилата, в която са погребани над 3000 руски войни, загинали за свободата на отечеството ни. Ритуал по поднасяне на цветя се състоя и пред руските паметници в двора на църквата “Св. Димитър”, осветена в присъствието на Александър II, дарил 6 камбани за храма, които се ползват и днес.
Юбилейното честване на Военно-историческия музей в Горна Студена уважиха: Станислав Благов – кмет на Община Свищов, Юрий Трушин – генерален консул на Руската федерация в Русе, полк. Роберт Шестаков – секретар на военния аташе при посолството на Русия в Булгария, народният. представител Надка Балева, председателят на Общинския Съвет Свищов доц.Андрей Захариев.
В празничното си слово пред Военно-исторически музей “Владимир Александрович” – сградата, в която са отсядали Александър II, Александър Батемберг, кметът на селото Живко Колев припомни историята на Горна Студена и поясни, че избирането на селото за седалище на главната квартира на Руското командвене било продиктувано от централното му местоположение по отношение на бойните действия. От там са се отправяли руските полкове за Източния, Западния и Южния фронтове, а освен това е била разположена и военно-полевата болница, в която е работил доктор Пирогов. Кметът на селото прочете имената на 11-тте горностуденчани, воювали рамо до рамо с руската армия думите на военния историк граф Соллогуб: “В Горна Студена е нямало сражение, не се е проливала кръв. Но от всички български села Горна Студена е селото, което в историята ще е с най-блестящо значение, тъй като тук окончателно се начерта съдбата на войната.”
Тържественото честване на 100 годишнината на Военно-исторически музей – Горна Студена завърши с празничен концерт в салона на местното читалище “Просвещение”.