Златните с нова пречиствателна най-рано през 2013 г.
Златните с нова пречиствателна най-рано през 2013 г. / Дарик Варна

Изграждането на нова пречиствателна станция в курорта Златни пясъци на този етап е невъзможно нито с държавни пари, нито с евросредства. Това заяви варненският депутат от ГЕРБ Павел Димитров.

Проблемът с пречистването на отпадните води през следващия туристически сезон ще бъде решен чрез дълбоководно заустване. То ще струва около 7 млн. лева. Тръбата ще бъде удължена навътре в морето, като това ще е временно решение на проблема. Така капацитетът на сегашната пречиствателна станция да бъде увеличен, тъй като тя може да покрива нуждите на 15 000 туристи, при около 35 000 летовници в курорта в разгара на сезона.

Бъдещата пречиствателна станция пък ще бъде проектирана с капацитет за 100 000 туристи. Кандидатстването за евросредства за изграждането ще отнеме около 2 години. „Искате от нас да направим за година-две нещо, което през последните 10 години не е свършено", коментира депутатът и лидер на ГЕРБ-Варна.

На „много добри специалисти" е поръчано да изработят варианти за решаване на проблема със свлачището Трифон Зарезан, разкри Павел Димитров, без да уточни кои са специалистите. Оказало се, че изграждането на естакада е по-добрият вариант. Укрепването на терена и изграждането на пътя щяло да струва скъпо и да отнеме още 10 години чакане.

Предстои проектът за 400-метрова естакада да бъде одобрен. Средствата в размер на 13,5 млн. лева са осигурени от държавата. От тук нататък варненският кмет трябва да задвижи процедурите по одобрение на проекта, избора на изпълнител и самото изграждане на съоръжението, обяви депутатът.

"И на Максуда ще й дойде редът. Всичко, което е незаконо, трябва да се събори". Това заяви Павел Димитров относно бъдещето на най-голямата ромска махала във Варна. Виждате какво е отношението на ГЕРБ и правителството към незаконното строителство. Решението е твърдо и безотказно, коментира Димитров. Според него варненският кмет трябвало да посочи кои са незаконните строежи в града. От министерството на реионалното развитие не можели да тръгнат да ги търсят.