Започва строежът на новото яхтено пристанище
Започва строежът на новото яхтено пристанище / netinfo
Строежът на нови модерни пристанищни терминали на северния бряг на езерото в района под “Максуда” трябва да започне догодина, обяви председателят на общинския съвет в Морската столица Борислав Гуцанов. По-рано още през тази година ще започне преместването на товарния порт Варна-изток, на чието място ще се изгради увеселителна градска зона за отдих.

Текат последни дискусии с Министерството на транспорта относно меморандума с държавата, по който община Варна трябва да й прехвърли земята, върху която ще се градят новите товарни терминали, в замяна на което тя ще получи настоящите територии на Варна-изток. До края на март ще бъде ясно окончателното решение на японската банка, която ще отпусне заем за Варна в размер на 80-90 млн. евро. На Международната камара на архитектите ще бъде възложен конкурсът за проект за новото яхтено пристанище, който по думите на Гуцанов ще се проведе през февруари.

С изграждането на увеселителния парк ще се наложи и разширяване на крайезерния път през втората половина на тази година, който в крайната си част ще бъде 6-лентов. Това, според председателя на общинския съвет, ще облекчи значително движението и около 90 хил. камиона няма да се включат в трафика по пътя пристанище Варна-запад – Варна-изток.

Инвестицията за пътното разширение, което ще изиска и територия от жп линиите, ще бъде около 20 млн. лв. Според Борислав Гуцанов кв. “Максуда”, за който се говореше, че ще бъде съборен във връзка със строежа на новото яхтено пристанище, няма отношение с въпроса.

Гуцанов обяви, че се обсъжда създаването на дружество, в което да членуват общината, държавата и морската камара. Последната ще участва активно в изграждането на новата атракционна зона.