/ Dariknews.bg, архив
Варна е първенец сред общините у нас с най-добри финансови показатели за второто тримесечие на годината. В класация на Министерство на финансите общината е изпълнила най-добре показателите за финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност, просрочени задължения, поети ангажименти и задължения за разходи. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по финанси и бюджет към местния парламент.

Приеха рекорден за Варна бюджет

 
Съветниците бяха запознати с изпълнението на общинския бюджет за първото шестмесечие на годината. При начален план на годишния бюджета в размер на 270,7 милиона лева, са внесени корекции за 5,8 милиона и така уточненият план става 276,5 милиона лева, посочи шефът на финансовата дирекция Стефка Господинова.

Към 30 юни приходите в местната хазна възлизат на 161,7 милиона лева, което е 58,5% от уточнения план за годината.
За първото полугодие са събрани над 57 % от заложените имуществени и  други данъци. С най-голям процент изпълнение са данъкът върху недвижимите имоти (67,4), превозните средства (60,6) и имуществените данъци (58 на сто). В същото време са събрани едва 16,6 % от туристическия данък, става ясно от отчета.
 
Община Варна събрала 15,5 млн. лв. повече данъци
 
Изпълнение от 45,6 на сто се отчита при неданъчните приходи. Сред тях с най-голям дял са общинските такси, при които са изпълнени над 65 на сто от заложените стойности. Приходите от собственост обаче са реализирани само на 17,6 %.

Отчетът на разходите от януари до юни показва, че те са на 35 % изпълнени. По функции най-голям е относителният дял на „Образование“ – 47%, следван от „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда с близо 14 на сто.

Към 30 юни Община Варна има положително бюджетно салдо и няма просрочени задължения, изтъкна Стефка Господинова.Това ни дава увереност, че бюджетът за тази година ще бъде изпълнен и всички заложени мероприятия и приоритетни разходи ще бъдат обслужени навреме”, коментира шефът на финансовата дирекция.