Спряха сделка за 37 дка общински имоти
Спряха сделка за 37 дка общински имоти / Дарик Варна, архив

Бурни дебати сред общинските съветници предизвика въпросът за строителство на ново училище „Васил Левски” в кв. „Аспарухово”.

Предложението на общината е срещу четири имота общинска собственост за близо 5 млн. лева да получи ново основно училище във варненския квартал и нова многофункционална зала в двора на Математическата гимназия. По предварителни разчети градежът на школото ще струва около 4,4 млн. лева, а на залата –  600 хил. лева. Общата разгъната застроена площ на двата обекта ще бъде около 4 дка.

Заради тях общината ще трябва да се прости с 10 дка имот в Южна промишлена зона и 9 дка – в „Св.Св. Константин и Елена”. 2,3 дка на ул. „Дубровник” и 350 кв. м в кв. „Чайка” също ще преминат в ръцете на строителя.

Борислав Гуцанов от БСП изтъкна, че Общинският съвет не бива да приема такова предложение за публично-частно партньорство, защото е в явен ущърб за общинските интереси. По думите му квадратният метър на училището излиза 650 евро, при условие че цената на имотите е занижена.  Червеният общинар  е на мнение също, че фирмата, която иска да построи училището, оказва натиск върху местния парламент.

Според Янко Станев от ДПС обаче има натиск върху съветниците строителството на новото училище да не се реализира. Той изтъкна, че има тенденция публично-частните партньорства да бъдат отхвърляни, независимо какви аргументи са представени от администрацията. Пламен Андреев от “Глас” на свой ред увери, че предложената цена за строителството на тези два обекта е напълно реалистична и общината не е ощетена.

В проектопредложението е записано срокът за изпълнение на ОУ “Васил Левски” да не е по-кратък от 4 месеца и не по-дълъг от 18 месеца, считано от датата на подписване на договора със спечелилия конкурса. По искане на Красимир Маринов от “Отечество” срокът беше променен от 4 на 10 месеца, като аргументите му са, че става дума за училище и работата по него не бива да се претупва.

Общинските съветници от комисията по собственост и стопанство решиха  да вкарат и още едно изискване към участниците в конкурса. Те трябва да представят банкова гаранция, че разполагат с необходимите средства за строителството на школото. По думите на Радослав Коев от “Отечество”, ако няма доказателства, съществува риск след три месеца инвеститорът да се извини на общината, че не може да реализира сделката поради липса на пари и така тя да пропадне.

Местните депутати дадоха “зелена светлина” за изграждането на многофункционална спортна зала в двора на І-ва ЕГ, като строителят ще получи общински имот на ул.“Подвис”. Парцелът е оценен на 1,56 млн.  лева без ДДС и е с площ 3,3 дка. Залата по план трябва да бъде разположена на 968 кв.м.

Общинарите обаче порязаха искането общината да изтъргува 37,2 декара имоти в местността “Малка чайка” в Аспарухово за 1,1 млн. лева. Парите трябваше да се изразходят за надстройка и пристрояване на детските ясли “Звънче” и “Иглика”.