Роми от „Максуда” излизат на протестно шествие
Роми от „Максуда” излизат на протестно шествие / снимка: Дарик Варна

Недоволни от предстоящото събаряне на незаконни постройки роми от „Максуда" ще протестират тази сутрин. Те ще се съберат на ул."Георги Пеячевич" в 7 часа, като се предвижда шествие до ЖП Гарата.

В община Варна протестът е заявен като социален и мирен, съобщи за Дарик зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов. Той уточни, че за шествието няма заявен краен час. За предстоящия ранен петъчен протест е уведомена местната полиция.

Разрешението за провеждане на протестното шествие е поискано от Ридван Сали -председател на неправителствената организация „Обновление" и един от ромските лидери в махалата.

Напрежението край „Максуда" възникна в сряда при събарянето на опасни общински къщи на ул. „Капитан Райчо". Именно Сали (на снимката - със зелената тениска) бе един от основните участници в събитията.

Заради заплахите срещу районния кмет на „Младост" и скандиранията „българите на сапун" е изпратен сигнал до Районната прокуратура във Варна, съобщи тази сутрин в ефира на Дарик Христо Христов. Кметът на "Младост" разказа, че това са били група хора, надъхвани от техния лидер - председателят на неправителствената организация „Обновление" Ридван Сали.

„Заплахите валяха на вълни след консултации с него. Групата се придвижваше към него, след което започваше да крещи „Българите на сапун! Ще те убием, ще ви изколим с брадви и секири! Няма да си отстъпим къщите", разказа районният кмет и добави, че свидетели на това са станали всички присъстващи полицаи, граждани и журналисти.

До момента в частта на „Максуда", попадаща в район „Младост", са съборени опасни къщи на 8 адреса с 88 незаконно настанени. Предстои премахването на постройки върху дерето на ромската махала. Жители от гетото заплашиха с война, когато багерите се появят там.