Обжалват изборите в Аврен
Обжалват изборите в Аврен / Sofia Photo Agency, архив

Пет жалби срещу решения на Общинската избирателна комисия  в Аврен са получени във Варненския административен съд. Жалбите са от местната коалиция „За нашето бъдеще” срещу решения на ОИК за определяне на избраните кметове на селата Аврен, Приселци, Тръстиково, Дъбравино и Бенковски, както и срещу решението за избор на общински съветници на община Аврен.

Членовете на коалицията изразяват съмнения за съществени нарушения на изборния процес, съобщиха от пресслужбата на съда.

Предстои разглеждане на жалбите и насрочване на административни дела.

Централната избирателна комисия не допусна до участие в местните избори кандидата за кмет на Аврен Красимир Тодоров, който управляваше общината два поредни мандата. Той беше издигнат от коалицията „За нашето бъдеще", включваща НДСВ, „Българска социалдемокрация" и „Обединени земеделци". ЦИК спря коалицията и във вота с листа за общински съветници, както и в изборите за  кмет в селата Приселци, Тръстиково, Бенковски и Дъбравино.

До решението се стигна след жалба на Емануил Манолов - общински ръководител на ГЕРБ в крайморската община, който впоследствие спечели изборите в Аврен.

Мотивите на Централната избиретална комисия да не допусне до участие в изборите коалицията са нередовни документи на упълномощените да представят партиите в коалицията.