/ Добри Атанасов
Представители на различните клубове от НБЛ бяха потърсени от BGbasket.com за коментар за обединението на компанията Лукойл и Левски 2014. Личното си мнение за нас сподели изпълнителният директор на Черно море Тича Борис Стоянов, който очерта положителни и отрицателни последствия от сливането:

 „В обединението има неща, които смятам, че са положителни – от гледна точка на евротурнири и българско представяне, вероятно от догодина ще имаме отбор, който ще играе на високо ниво в силен турнир. Той е в София и предполагам, че ще има хора, които ще се идентифицират с клуба като фенове.

 Лошо е, че от два от силните български отбори стават един. Не знам как ще продължи да се развива отборът Академик, който ще остане в Правец, надявам се да се да е конкурентоспособен, защото в България има нужда от възможно най-много добри за баскетбол места. Имаме нужда отборите да се дърпаме един друг чрез съперничество и да се мотивираме чрез конкуренция.

Все още не мога да кажа как това обединение ще се отрази на другите отбори, нищо не е невъзможно, бъдещето ще покаже дали това решение ще бъде положително. Смятам, че това, което се случва, не е с идея за някакви моментни успехи, а с поглед към бъдещето. Пожелавам успехи и на Левски Лукойл, и на Академик, да има успехи и да бъдат добри места за баскетбол.“

 Именно срещу Черно море Тича на Стоянов е следващият мач на Академик от Правец в събота от 18:00 часа във Варна. Ето как той коментира този факт: „Ако говорим за скаутинг в класически вид и начинът, по който играят като отбор, няма как да се случи.

Можем да съдим само по индивидуални качества на играчите. Наблюдаваме с интерес, за да видим каква точно ще бъде групата за отбора на Академик. Каквито състезатели преценят да включат, срещу тях ще играем.“

 Относно Черно море Тича, състоянието с мъжкия отбор и проблемите с финансирането на школата, Стоянов сподели: „Полагаме много усилия нещата във варненския баскетбол да се случват, да се развиваме като клуб и всички, които обичат баскетбола във Варна да се радват на изявите ни от най-малките до силен мъжки отбор.

До момента се случва така, че на ниво местна власт не срещаме реална подкрепа. Пожеланието ми за 2018 година е това да се промени и да успеем да превърнем този разговор с различни представители на местната власт в нещо конкретно и реално. Най-вече да запазим школата и да можем да имаме конкурентоспособен клуб на всички нива.“
bgbasket.com