Модерни клиники по съдова хирургия и ендопротезиране приемат пациенти в Св. Анна
Модерни клиники по съдова хирургия и ендопротезиране приемат пациенти в Св. Анна / снимка: live.varna.bg

Две реновирани отделения вече приемат пациенти в МБАЛ „Св. Анна“. Клиниките „Съдова хирургия“ и  „Ортопедия, травматология и ендопротезиране“ бяха официално открити от кмета Иван Портних.

Ремонтите са започнали още през есента, когато не е имало голям дефицит в Здравната каса и заработеното от болницата се е получавало по-регулярно. Обновяването на Съдова хирургия е било абсолютно задължителено заради остарялата материална база. Освен това, във Варна има и конкурентни структури, които работят при много по-добри условия, обясни д-р Красимир Петров от ръководството на „Св. Анна“. С оглед запазването на специалистите и привличането на пациенти ремонтът е бил наложителен.

По отношение на Отделението по ендопротезиране д-р Петров посочи, че няма нормална болница по света, в която на едно и също място да се приемат спешно болни и да се прави ендопротезиране. То изисква особена стерилност и е противопоказно подобни операции да се правят на място, където се извършват и други интервенции. Затова в този труден във финансово отношение момент са заделени средства за реновиране на двете отделения. Общата сума, похарчена за целта, е 400 хил. лв.

Клиниката по съдова хирургия, в която работят 8 специалисти, разполага с 22 легла. Там се правят по около 1000 операции годишно, заяви ръководителят на звеното доц. д-р Виктор Княжев. Интервенциите включват целия обем на съдова хирургия.

Отделението по ендопротезиране е с капацитет за 12 пациенти. То разполага с операционна. В клиниката ще се извършват от две до четири интервенции дневно на всякакви стави, обясни шефът й проф. Дико Бошнаков. Той добави, че Здравната каса поема 1080 лв. от стойността на ставата, а най-евтината струва 1500.

„Не всеки, когато влезе тук и ние искаме да го оперираме в рамките на 24 часа, може да го направи. Пациентите трябва да си съберат парите и да ги внесат в касата на болницата. Ние сме единствената страна в Европейския съюз, в която ставите не се плащат от касата. Правили сме компромис, но болните заминават без да си платят импланта. Ако това стане, трябва да плати екипът, който е правил операцията“, коментира д-р Бошнаков.

Най-скъпа е така наречената механична става. Цената й е 5-6 хил. лв. Циментната струва 1500. За хибридна става пациентите плащат по 4 хил. лв.

На откриването присъстваха народните представители от ГЕРБ Пламен Манушев, Павел Христов и Емил Радев, който е кандидат за евродепутат.

„Прекрасната болница и апаратура не биха имали стойност без всички лекари, които работят тук. Надявам се, че евросредствата, които печелите по различни проекти, ще бъдат насочвани не само към закупуване на апаратура, а и към повишаване квалификацията на лекарите. България е доказала, че има едни от най-добрите лекари в цял свят. През годините МБАЛ „Св. Анна” се е утвърдила като болница с доказан авторитет, където пациентите получават високо ниво на обслужване”, каза Емил Радев. Той добави, че евросредствата се използват най-рационално, когато мениджърският екип знае как да се бори за това. „Убеден съм, че ръководството на МБАЛ „Св. Анна” се справя прекрасно в това отношение”, коментира още кандидатът за евродепутат.