Мерцедесът на Кирил Йорданов ще вози младоженци
Мерцедесът на Кирил Йорданов ще вози младоженци / снимка: Дарик Варна, архив
Мерцедесът на екскмета на Варна Кирил Йорданов ще вози младоженци
70251
Мерцедесът на екскмета на Варна Кирил Йорданов ще вози младоженци
  • Мерцедесът на екскмета на Варна Кирил Йорданов ще вози младоженци

Луксозният мерцедес, който беше емблема на екскмета на Варна Кирил Йорданов, може да започне да вози младоженци. Идеята е на ръководството на фирма „Обреди”, на която най-вероятно лимузината ще бъде предоставена за ползване. В края на миналата година градоначалникът Иван Портних обяви в ефира на Дарик, че обмисля да даде возилото на общинската фирма, която да го отдава под наем при сватби.

„Приятно бях изненадан от идеята на кмета и с удоволствие бих приел мерцедеса. Към момента не предлагаме такъв вид услуга. Практиката във Варна е, че младоженците и техните близки сами си осигуряват автомобилите за сватбата. Смятам обаче, че ако ни предоставят лимузината, интересът към нея ще е много голям. Разиграли сме доста варианти, дори сме съставили план за използване на колата. Очакваме решението на администрацията”, коментира пред Дарик шефът на фирма „Обреди” Любчо Любчев.

Зам.-кметът Пейчо Пейчев също потвърди, че има идея мерцедесът с петте единици в регистрационния номер да се ползва за сватби. „Предложението е на кмета, но още не е предвижено. Желанието е да се оптимизират разходите на ”Обреди” и да се покачат приходите на общинската фирма”, каза той.

Сигурното към момента е, че черният „Мерцедес” S-класа няма да бъде продаван. „Няма процедура за продажбата на лимузината”, заяви главният секретар на Община Варна Кристиян Богоев и добави, че луксозното возило от време на време излиза от служебния гараж.

„Всички автомобили в администрацията се ползват по предназначение. Общината не е купувала нови коли и използваме всички наличности”, каза Богоев. Той уточни, че през последните месеци в мерцедеса на Кирил Йорданов са се возили сър Боб Скот, консултант на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г., както и делегацията, инспектирала подготовката на града за домакинството на регатата „Тол Шипс”.

Попитан дали Иван Портних се е качвал на возилото на предшественика си, общинският секретар отговори: „Кметът гледа на автомобилите като на консуматив, а не като на някаква нужда, която да гъделичка егото му”.

Лимузината бе купена през 2007 г. за близо 300 000 лева от местния бюджет. Разходът й е 12 литра на сто на икономичен режим и 15 литра в градски условия. Ако мерцедесът бъде продаден на търг, в местната хазна ще влязат между 4 и 6 пъти по-малко пари, отколкото са били похарчени при покупката. В германски сайтове цената на модела S 500 4matic L от същата година започва от 25 000 и достига до 40 000 евро.

Репортажа на Галя Моева и Пламен Петров по темата можете да чуете ТУК