Кирил Йорданов: В града няма да има реална опозиция
Кирил Йорданов: В града няма да има реална опозиция / Дарик Варна, архив

Като разрушен фундамент на демокрацията и целия изборен процес определи отминалите местни избори бившият варненски кмет Кирил Йорданов, който се впусна в надпревара за кметското място, но остана седми по вот.

Общото впечатление е, че е нарушен принципът за наличие на опозиция, както на национално, така и на ниво Общински съвет, смята Йорданов. По негови думи пропадането на опита да се внесе обща жалба в съда заради изборни нарушения показва, че вече са проведени разговори за разпределение на властта, а реална опозиция в града няма да има.

„Всички в мнозинството. Поне ще има сигурен резерв от желаещи там, където мнозинството не сработи, да бъдат заменени с други“, коментира бившият кмет на Варна.

Според Йорданов коалицията, която го издигна за кмет, е била ощетена при броенето на бюлетините, а вотът е бил опорочен заради редица нарушения в изборния процес. Именно заради това са подадени две жалби в Административния съд, оспорващи резултатите за избор за кмет и за общински съветници. Възраженията са в девет посоки, обясни бившият варненски кмет.

„Ще направим всичко възможно да докажем твърденията си. Имаме данни за протоколи, в които са нанасяни промени без да са подписани от целия състав на секционната комисия. Убедени сме, че не са преброени коректно и преференциалните гласове“, коментира Йорданов, който ще настоява за графологична експертиза и ръчно преброяване на бюлетините. Според него те биха повлияли на изборните резултати.

Кирил Йорданов окачестви решението си да се яви на местните избори и отново да се бори за кметски мандат като правилно, тъй като все повече хора са разбрали „истината за събитията от февруари 2013 година“. За пореден път той заяви, че е извършен преврат на фона на справедливите протести на варненци заради високите сметки за ток.

„Все по-често ще бъда сред вас и гласът ми ще се чува. Ще коментирам събитията в града и ще продължа да задавам въпроси“, каза още той.

Кирил Йорданов поздрави Иван Портних с изборната победа и му пожела „сили и умение да се справи със ситуацията каквато е“.