Илко Раев: С парите от дарения да се построят жилища
Илко Раев: С парите от дарения да се построят жилища / Личен архив, ФБ
Илко Раев: С парите от дарения да се построят жилища
73490
Илко Раев: С парите от дарения да се построят жилища
  • Илко Раев: С парите от дарения да се построят жилища

Най-разумно е парите, събрани от дарения за бедстващите региони, да бъдат похарчени за построяване на жилища, където да се настанят останалите без дом. Тази идея лансира в ефира на Дарик Варна тази сутрин председателят на БЧК Варна Илко Раев.

„Най-важното е момента е да се проектират и изградят площадки, на които да бъдат построени жилища за останалите без дом. Може да се обособи район на пострадалите, а жилищата там да бъдат и от лек тип”, смята той.

До момента по банковата сметка на БЧК са постъпили близо един милион лева в помощ на пострадалите от наводненията, заяви Раев. По сметката на община Варна също са постъпили средства за помощ, но те тепърва ще бъдат отчетени. Български дарителски форум пък преброи близо 700 000  лева от съобщения, изпратени на DMS VARNA.

По информация на Раев, от форума вече са похарчени 47 000 лв. за различни нужди по работата за възстановяване на щетите от наводненията. Той даде за пример БЧК като организация, която не харчи пари от дарения, а ги организира и разпределя там, където е нужно. По думите на Раев, ролята на неправителствения сектор не е да купува необходимите инструменти и консумативи, а да намери дарители.

Шефът на БЧК-Варна е на мнение, че липсва координация между неправителствените структури. Вчера той лично извел петима доброволци, изпратени от НПО да разчистват къща пред опасност от срутване. Това е дело на социалните работници, застраховани от институцията, отбеляза Раев.   Не може доброволци да бъдат изпращани да чистят къщи, които са определени за събаряне, защото има опасност за живота им.

12 дни след потопа в „Аспарухово”, уплахата в пострадалия варненски квартал намалява, отбеляза Илко Раев.

Той обаче посочи и някои слабости в действията след бедствието. По време на оперативките на кризисния щаб отсъстват отговорни лица, което забавя времето за действие, заяви Раев, който присъства на заседанията като наблюдател. Според него координацията в първите часове на бедствието е трябвало да се  осъществява от военните, тъй като са тренирани за реагиране при бедствия и аварии.

„Течеше  кална вода, в нея имаше и фекалии, разказа областният председател на хуманитарната организация, който пристигнал на място още в нощта на бедствието. „Колите бяха подмятани като детски играчки. Такова чудо във Варна не съм виждал”, сподели Раев, който членува в БЧК от дете, а от 12 години е председател на варненската структура на организацията.

Най-горната част на „Аспарухово” е подгизнала, а калта по ул. „Моряшка” все още е с тонове. Ако наносите не се разпробият и почистят, а деретата -  бетонират, при един силен дъжд къщите отново ще бъдат наводнени, предупреди председателят на БЧК-Варна.

Доброволци на БЧК помагат от първия ден на бедствието в пострадалия от наводненията район.  Първите доброволци дошли в „Аспарухово” в 7 часа сутринта след нощта на потопа.  Освен много българи, в „Аспарухово” има доброволци от САЩ, Германия, Испания и Белгия. От Скопие пък пристигнал мъж с оборудвана за спасяване кола и агрегат. Учителите да бъдат по-внимателни с учениците от Варна, които помагат в „Аспарухово”, призова областният председател на БЧК.

С продуктите, дарени от търговските вериги, всеки ден се приготвят по 700-800 порции храна в полевата кухня на Военноморските сили. Млада управителка на верига хотели всеки ден осигурява по 250 сандвича, разказа Раев.

От утре Червеният кръст започва да раздава пакети с дрехи, хигиенни препарати и други необходими неща от първа необходимост на останалите без дом аспаруховци. Съвместно с община Варна ще бъдат съставени списъци с нуждите на пострадалите, като за целта ще бъдат посетени 300-400 адреса, посочи Раев.

Раев коментира разпространената в социалните мрежи снимка на луксозна линейка, марка BMW, с която председателят на БЧК Христо Григоров пристигна в Аспарухово. Въпросната  кола, както и други превозни средства, са дарения за хуманитарната организация, посочи Раев и категорично отхвърли твърденията, че автомобилът е закупен с помощи.

Цялото интервю с Илко Раев е в звуковия файл.