Фалшификатори на долари и евро обжалват присъда
Фалшификатори на долари и евро обжалват присъда / netinfo
Варненският Апелативен съд разгледа жалбите на братята Дойчин и Момчил Дойнови, на Георги Едрев и Николай Николов, осъдени миналата година от Окръжен съд-Варна с различни по размер присъди за изготвяне на фалшиви евробанкноти, неистински документи за самоличност и свидетелства, съобщиха от пресслужбата на съда.

Според подсъдимите, размерът на наказанието им е висок и несправедлив. През декември миналата година при условията на съкратено съдебно следствие Варненският окръжен съд призна вината на Дойчин, Момчил и Георги за печатането на фалшивите евробанкноти и им присъди по 4 години и 11 месеца затвор, а за документните измами ги наказа с пробация за срок от 3 години. Тъй като наказанията са от един и същи вид, съдът завиши с 1/2 размера на присъдите и така тримата трябва да изтърпят наказание от по 7 години и 4 месеца затвор при първоначален строг режим, както и 3 години и 320 часа труд в полза на държавата. Именно тези присъди обжалват братята Дойнови и Георги Едрев.

Четвъртият от групата Николай Николов, хванат с фалшиви банкноти и незаконно притежаван пистолет, беше наказан със същите пробационни мерки, които той определя като несправедливи.

Печатната база за фалшиви евробанкноти с номинал 200 евро и български документи за самоличност, свидетелства за образование, за МПС и печати беше разкрита на 21 февруари 2006 година. Целият производствен цикъл - от предпечата, до топлия печат на холограмата е ставал в жилището на двамата братя в кв."Победа". Именно оттам бяха иззети 1306 фалшиви банкноти по 200 евро, емисия 2002 год, 29 копюри по 100 щатски долара ментета, емисия 2001 год., 315 фалшиви 50-доларови банкноти, 1 банкнота по 50 евро и 106 заготовки с изображение на лице и гръб на банкнота от 200 евро.

От дома на Николай Николов бяха иззели 29 фалшиви сто доларови банкноти, емисия 2001 година, 315 копюра от по 50 щатски долара, както и пистолет "Bernadelli gardon", за който липсвало разрешение. Експертизите по делото установиха, че всички фалшиви пари са "произведени" в печатницата на двамата братя. Ако не е била разкрита, печатницата би могла да бълва изключително големи количества фалшиви пари и документи.

Апелативният съд ще се произнесе в законния срок.