Ешерихия коли убила лъвицата, подарена на Сараево от Варненския зоопарк
Ешерихия коли убила лъвицата, подарена на Сараево от Варненския зоопарк / снимка: radiosarajevo.ba

Бактерията ешерихия коли е довела до смъртта на лъвицата, която през април почина в зоологическата градина в Сараево. Това сочат резултатите от направената аутопсия, съобщават босненски медии.

Седемгодишното животно беше подарено от Варненския зоопарк, но издъхна десетина дни след пристигането си от България.

Смъртта на лъвицата намери отзвук и в босненските, и българските медии. Вероятно заради потока от събития преди парламентарния вот причините за кончината не намериха място нито в печата, нито в емисиите, макар те да са ясни от доста време.

„Бактерията е открита в белите дробове на лъвицата, но не е ясно как е достигнала до тях. Важно е да се знае, че тази бактерия я има в повечето организми. Най-вероятно се е активизирала от стрес”, е заявил Хайрудин Беширович, началник катедра „Патология” към Ветеринарния факултет, пред Радио Сараево.

По думите му транспортът причинява огромен стрес на животните, които не са свикнали да пътуват. А лъвицата е изминала доста километри и в България, преди към нея да се присъедини лъвът, с който заедно са били докарани в босненската столица. „Подобно развитие на събитията няма как да се предвидят”, смята Беширович.

Изследвания са били направени и на мъжкия екземпляр, които са излезли задоволителни. Тригодишният лъв вече радва посетителите на сараевския зоопарк.