Акушерките от АГ-болницата заплашват със стачка
Акушерките от АГ-болницата заплашват със стачка / netinfo
До един месец служителите в общинската АГ болница “Проф. д-р Димитър Стаматов” във Варна ще предприемат стачни действия, ако исканията им не бъдат удовлетворени, съобщи председателят на СС на КТ “Подкрепа” д-р Константина Попова.

Проблемите в лечебницата започнали още през 2003 година, когато местната управа спира да отпуска пари за планови ремонти и апаратура. Здравните мениджъри на медицинското заведение започват да плащат текущите разходи от заплатите на персонала. С течение на годините към общинската АГ болница преминават и практическите занятия на студентите от Варненския медицински университет, споделя д-р Попова. За тази странична дейност болницата не получава никакви финанси, а заплатите на преподавателите осигурява лечебницата.

Това е единствената специализирана родилна болница в града, която дава толкова ниски заплати на своите служители, оплакват се акушерките. Ако те не се повишат и не се подобрят условията на труд, ще има колективни стачни действия, категорични са те.

Данните показват, че една акушерка в момента получава основна работна заплата между 280 и 309 лв., което е с 80 до 180 лв. по-малко от възнагражденията в другите варненски болници. Заради това от началото на годината над 20 служители са напуснали АГ - болницата. Ако заплатите не се актуализират до месец, ще преминем към стачни действия, категорични са акушерките.