Адвокатът на Елвира Керемян призна делото срещу Майчин дом за загубено
Адвокатът на Елвира Керемян призна делото срещу Майчин дом за загубено / netinfo

Делото срещу болница "Майчин дом", заведено от близките на Елвира Керемян, е прекратено единствено по правни и медицински причини и не е свързано със задкулисни игри. Това обяви адвокатът на лечебното заведение Александър Ралчев.

С влязло в сила определение днес Варненският окръжен съд е прекратил делотo, което беше заведено от близките на родилката, изпаднала в будна кома след раждане в болницата през 2006 година. Според Ралчев продължаването на съдебния спор е безсмислено, тъй като той е можел да се проточи дълго и безпредметно. Адвокатът смята, че грешка в анестезията при раждането на Елвира не е имало. Пациентът може да изпадне в кома, когато упойката, вкарана в тялото, не спре където трябва, а продължи до мозъка, обясни Ралчев. След прилагането на анестезията, течността се фиксира на седмата минута и не продължава да тече по-нататък в тялото. В случая с Елвира тя е родила на 15-тата минута здраво дете и също е била в стабилно състояние. То се е влошило на 17-тата минута след вкарване на упойката, допълни защитникът. Според него тези данни дават основание да се смята, че анестезията е била приложена правилно.

Въпреки, че адвокатът на родилката Иван Кръстев беше депозирал в съда искове за 1.16 млн. лв., той обяви, че ги е оттеглил, тъй като смята делото за загубено. Заключението на наетия от защитата софийски лекар проф. Карадимов, че упойката на Елвира е била предозирана, е опровергано от експертиза на седем хабилитирани специалисти. Те са доказали, че експертизата на професора е несъстоятелна, затова Кръстев и клиентите му са решили да оттеглят исковете.

Анестезиологът д-р Дарина Добрева, която е сложила упойката на Елвира, обясни, че инцидентът с родилката е настъпил внезапно и не е можело да бъде предвиден. Най-честата причина за изпадане в такива състояния са емболиите и подобни рискове съществуват винаги, посочи тя.

Административният директор на "Майчин дом"- Труфанка Якова, призна, че след завеждане на делото срещу болницата е имало отлив на пациенти. От 6 месеца насам обаче доверието в лечебното заведение се върнало.

Процесът срещу „Майчин дом” започна през месец януари 2008 година. Последваха още 10 заседания, насрочени по искане на страните по делото. Единичната и тройната съдебно-медицински експертизи станаха повод за продължителна съдебна битка относно избора на вещите лица. Шест пъти страните искаха отвод на вече посочени експерти.