/ iStock/Getty Images
За доблестната си постъпка те са наградени от директора на Областната дирекция
Добрият пример от Търговище. Полицаи спасиха трудноподвижна възрастна жена, заключена в силно задимения ѝ дом.

На 16 януари младши инспекторите от група „Патрулно-постова дейност“ Мехмед Мехмедов и Николай Иванов били дежурни - дневна смяна.

История за доброто: Полицай спаси бебе, което е спряло да диша (ВИДЕО)

Един от сигналите, на който е трябвало да реагират в следобедните часове на деня, е бил за пожар в коминно тяло на жилищен блок в кв. „Запад 2“. Двамата служители са пристигнали със служебния автомобил първи, преди екипите на „Спешна помощ“ и пожарната.

ОД на МВР-Търговище

От излезли пред блока хора разбрали, че на петия етаж живее трудноподвижна възрастна жена. Нямало и секунди за губене, защото от леко открехнатия прозорец на апартамента е излизал гъст дим. Входната врата на жилището е била заключена, а отвътре се е чувал глас.

Двамата са разбили вратата, през която също излизал дим и влезли в жилището, където е било толкова задимено, че нищо не се виждало. Те са светели с прожекторите си.

Доброто: Полицаи помогнаха на майка с дете, аварирали с кола на АМ „Тракия“

Наложило се е да излязат за момент в коридора, за да си поемат за секунди въздух, защото се позамаяли и отново са влезли и са тръгнали по посока на гласа.

В една от стаите са намерили самотноживееща 76-годишна жена, която се била отпуснала върху проходилката, с която се придвижвала. Без колебание двамата я подхванали от двете страни под мишница, извели я колкото се може по-бързо от задименото жилище и я предали в ръцете на пристигналия екип на „Спешна помощ“.

И останали на място, за да окажат, ако се налага, съдействие на екипа пожарникари и на гражданите от входа. След оказаната ѝ помощ в болницата възрастната жена отново се е върнала в дома си. А пристигналите на място неин син и дъшеря благодарили от сърце на служителите от полицейския автопатрул за така навременната помощ, която оказали на майка им.

ОД на МВР-Търговище

Мехмед е на 36 години и работи в системата на МВР от 11 години, Николай е на 44 и вече 12-та година е в патрула. И двамата са водачи на патрулни автомобили.

Не се чувстват герои - удовлетворени са, когато даден случай се решава успешно благодарение на тяхната намеса. Защото е добре известно, че момчетата и момичетата от патрула са първите, които реагират на всички получени в полицията сигнали. За какво ли не - скандали, домашно насилие,силна музика и шум, злоупотреба с алкохол…. 

Често са на дежурства и по празниците. Например и в последния ден на 2023 г., и в първия ден на новата година двамата са били на работа - по 12 часа дневна смяна. Те и тогава, когато другите празнуват или пък си почиват от празненствата.

Полиция, жандармерия и жители откриха изчезнало 8-годишно дете в Цалапица

Не се чувстват ощетени. Удовлетворени са, когато помогнат на хора в нужда, защото това чувстват като своя основна мисия и кауза. С тази идея са постъпили в МВР, и всичките тези години са все в патрула.

Където, по всеобщо признание на колегите им, не е никак лесно. Но пък според Николай и Мехмед е интересно - всяко дежурство е различно, защото никога не знаеш къде ще те отведе поредният сигнал…

За спасяването на възрастната жена от обхванатото ѝ от дим жилище със заповед на директора на ОД на МВР Мехмед Мехмедов и Николай Иванов са наградени с „Писмена похвала“ за съществен принос за изпълнението на конкретна професионална задача,