Привлякоха като обвиняем 47-годишен мъж за телефонни измами за 30 000 лева.

Подробности по случая бяха изнесени на брифинг на Районната прокуратура в Стара Загора и ОД на МВР, в който участваха Таня Димитрова - районен прокурор и Лазар Христов, директор на полицията.

Хванаха жена, играла роля на „муле“ при ало измама в Шумен

На 19 и 20 март с 83-годишна жена се е свързал непознат мъж, който твърдял, че е неин близък и поискал пари за да получи тя документи. На 20 март при ново позвъняване по телефона ѝ съобщили, че ще стане жертва на телефонни измамници и те ще ѝ поискат определена сума пари.

За да не я излъжат, тя трябвало да предаде по-рано парите, които щели да й бъдат възстановени след задържането на измамниците. Така жената на три пъти - пред входа на жилищния си блок. и чрез хвърляне през терасата на дома си, предала на мъжа сумата от 10 740 лева. Той ги взел и оставил на определено място. 

На 27 март неустановено лице се свързало със семейство в Стара Загора - мъж на 79 и жена на 76 г. Непознатият се представил за техен близък от Германия. Той им казал, че се нуждаел от 4200 лв., за да се снабди с документи за имот.

Възрастните хора обещали да му дадат парите, а той им посочил мястото, на което да ги предадат на изпратен от него посредник. Така на улица в града жената предала на мъжа 4200 лева.

На 29 март пострадалите са получили ново обаждане, като непознат мъж се представил за служител на МВР. Той заявил, че са заловени телефонни измамници и в тях били намерени дадените от жената 4200 лв. За да бъдат задържани, тя трябвало да им предаде още 2000 лв., които жената оставила в контейнер за смет.

88-годишна жена хвърли 6000 лв. на ало измамници в Шумен

На 31 март непознат мъж се обадил по стационарния и мобилния телефон на 73-годишна жена. Той отправил заплахи, че ще убият нея и семейството й. Непосредствено след това позвънил и друг непознат, който я въвел в заблуждение, че е полицай и ще й помогне да хванат престъпниците, които я заплашват.

За да съдейства, тя следвало да хвърли през терасата на жилището си първоначално 10 900 лв. и няколко минути по късно още 4500 лв. Те я убедили, че след като приключи акцията по залавянето на престъпниците, парите ще й бъдат върнати.

На 1 април след полунощ, полицейски служители са извършили претърсване в къща, находяща се в село в община Стара Загора, обитавана от него. Той е бил установен в момент, в който е броял сумата от 14 500 лв., предадени му от 73-годишната жена.

Намерени са и част от парите от предходните измами. Те ще бъдат възстановени на пострадалите. Обвиняемия е неосъждан. Той е задържан за срок до 72 часа, като предстои да му бъде поискан постоянен арест.