/ община Казанлък
През тази година за първи път Община Казанлък и Център за творческо обучение ще предоставят две пълни стипендии за космическия лагер Space Camp Turkey.

Събират средства за апарат, необходим за новородените в Казанлък

Кандидати за участие в конкурса могат да бъдат ученици от община Казанлък на възраст между 9 и 15 години, които владеят добре английски език. Желаещите да участват трябва да подготвят авторско есе или видео есе на една от следните теми:

1.      Промени ли NASA света за 60 години?
2.      Екзопланетите - Нови светове
3.      Изненада! Аз съм извънземно!
*Темите са формулирани от медалисти на Space Camp Turkey.

Обемът на творбите за конкурса не трябва да надхвърля 400 думи или 5 минути. Кандидатстването е организирано онлайн през този линк http://spacecamp.cct.bg/. Крайният срок е полунощ (00:00ч.) на 7 февруари 2019 г. За допълнителни въпроси пишете на spacecamp@cct.bg или търсете организаторите на телефон 02/408 03 26 и мобилен 0882 506 425.

космически лагер
netinfo

Регламент след първо класиране: Всички кандидати представят снимка от бележник за съответния учебен срок, както и две препоръки от учител - по английски език и по наука. В рамките на до 200 думи препоръките трябва да съдържат информация за навиците на кандидата, поведение в час, любознателност, увереност на самия преподавател, че препоръчаното момиче или момче ще представи успешно България и своето училище на международния космически лагер в Измир. 

Отличените стипендианти ще участват в Space Camp Turkey в една от седмиците 30 юни-6 юли, 14-20 юли и 18-24 август 2019г.

Конкурсът е организиран от новосъздадената форма на сътрудничество между Община Казанлък и Центъра за творческо обучение в областта на образованието. Община Казанлък подпомага финансово участието на казанлъшки ученици вече няколко години, но за първи път поема ангажимент за една пълна стипендия в размер на 1250$, която покрива разходите по пътуването, престоя и храната на едно дете.

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000г. в Измир, Турция по модел на NASA като един от едва трите подобни центъра на планетата.

космически лагер
община Казанлък

Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в Космоса.

Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.