Убиецът на охранителя е имал съучастници
Убиецът на охранителя е имал съучастници / netinfo

27-годишният Диян Николаев, който застреля охранител от Казанлък след побой в местната дискотека "Десперадо" е имал съучастници. Близките му са знаели, че той е търсил начини за възмездие спрямо охранителя, но никой не го е спрял. Ако те бяха реагирали, нямаше да се стигне до убийството, смята директорът на Областна дирекция "Полиция" комисар Тончо Михайлов.

Инцидентът стана в казанлъшката дискотека в събота срещу неделя, около 3.30-сет, след неволно спречкване на дансинга между момичета от двете компании - тази на Деян и на бившия охранител в заведението Христо Христов - на 30-сет години. Заради спречкването и под въздействие на алкохол започва масов побой между представители на компаниите. Идва полиция, която предотвратява побоя. Всички участници в скандала са отведени в Районното полицейско управление в Казанлък, след което Диян и брат му Павлин подават жалба за нанесения им побой, оказана им е и медицинска помощ.

Навсякъде, и в спешния център, и пред полицаите и пред роднини Диян е отправял заплахи спрямо охранителя,като е казвал, че ще търси възмездие. Впоследствие се оказва, че на сутринта около 9 часа 27-годишният бивш рейнджър отива с лек автомобил заедно с брат си Павлин до мястото, където работи Христо - складова база за горивни материали край Крън. Действа изненадващо, наоколо няма свидетели, мъгливо е, той произвежда с пистолет от упор 7 изстрела по охранителя. Христов е откаран в казанлъшката болница със седем огнестрелни рани, някои от които са засегнали вътрешните органи. 30-сетгодишният бодигард умира в болницата близо час, след като е закаран там. Днес по обед той бе погребан в Казанлък.

Двамата братя Диян и Павлин са задържани. По-късно става ясно, че в цялата история има и трети съучастник - това е кумът на Диян, който е съхранил оръжието, след извършване на убийството. Предстоят още две експертизи отосно оръжието, за да бъдат разследващите категорични, че то е използвано срещу охранителя. Самото оръжие все още не е намерено, става дума за пистолет, вероятно "Макаров".

Извършителят на убийството - Диян Николаев не е познат на полицията. Той е работел по морето като гард, бил е кадрови войник в Босна за периода 2001-2003-та година. Убитият е гравитирал преди години около силови групировки, свързани с т.нар. "черешова мафия". Той е бил регистриран в полицията за съучастие в отвличане.

Не става дума за поръчково убийство, а за убийство от градски-битов характер, което можеше да не се случи, ако близките на извършителя го бяха спряли. Това каза още комисар Тончо Михайлов. Той заяви, че предвид членството ни в Европейския съюз може да се помисли за законодателни промени, за да има полицията право да задържа хора, които в състояние на афект публично се заканват, че ще извършат тежко престъпление. В случая обаче Николаев бил тъжител, тъй като е подал жалба за нанесен му побой и не е имало законово основание, въпреки заканите да бъде задържан в полицията. Според запознати, ако вината на бившия кадрови войник бъде доказана, той може да получи до 20-сет години затвор.

От началото на годината досега на територията на Старозагорска област са станали 7 убийства, всички те са разкрити. Не може да се каже, че сред тях има "емблематични" и показни убийства, каза още Михайлов.